Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Rádle roste svobodná škola. Hrubá stavba je hotová, na zbytek hledají autoři finance

Pokud jste někdy v poslední době projížděli Rádlem, určitě jste si všimli, že zde vyrůstá nový objekt. Tím objektem je budoucí Sudbury škola, kde se bude vyučovat podle principů svobodného vzdělávání. Autoři ale nyní hledají finance, aby mohli školu dokončit.

A nápadem na alternativní vzdělávání přišli autoři Sudbury školy před pěti lety. „Hlavním motivem pro založení školy byly naše vlastní děti a naše potřeba dopřát jim možnost rozvíjet své talenty, učit se a poznávat sebe sama v rámci bezpečného a podnětného prostředí společně s dalšími příchozími dětmi a respektujícími dospěláky v rolích průvodců,“ uvedl za autory Radek Pokorný.

Spolu s rostoucím zájmem o tento způsob vzdělávání se průvodci (Tak se v Liberecké Sudbury škole říká dospělákům.) začali rozhlížet po místě, kde by vybudovali nové podnětné prostředí pro ještě více dětí. „V současné době máme 23 dětí a zájemců stále přibývá a pronajaté prostory nám už nestačí. Pustili jsme se tak do budování první budovy Sudbury školy v ČR, kde bychom chtěli rozšířit kapacitu až na 50 dětí,“ komentoval Pokorný.

Více o principech svobodného vzdělávání a Sudbury školy se dočtete v našem rozhovoru. 

Žádné nudné sezení v lavicích nebo domácí úkoly. Nejdůležitější je dětem důvěřovat, říká Radek Pokorný z Liberecké Sudbury školy

A jak je na tom škola nyní? Hrubá stavba je již hotová. Zatím mají autoři projektu finance na dokončení asi poloviny interiérů. „Stát tento svobodný a demokratický způsob vzdělávání zatím neuznává a tak od něj nemáme ani korunu a vše je hrazeno z příspěvků rodičů,“ vysvětlil Pokorný.

Vedení Liberecké Sudbury školy tak spustilo crowdfundingovou kampaň na Hithitu, která právě míří do finále. Do konce zbývají čtyři dny, během kterých se pokusí lidé podporující novou školu na Rádle sehnat ještě 111 tisíc. Právě ty chybí k dosažení cílové částky 350 tisíc.

Za každý příspěvek si mohou lidé dle jeho výše vybrat odměnu. Mezi těmi je například ručně vyřezávaná lžička z lipového dřeva, ručně kovaná podkova pro štěstí, beseda s hosty po otevření školy nebo třeba třicko s nápisem „Lepší šťastný popelář než neurotický předseda vlády“.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecká Sudbury škola

Štítky škola, Sudbury, svobodná škola, Rádlo, Liberecko, finance, Radek Pokorný, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Rádle roste svobodná škola. Hrubá stavba je hotová, na zbytek hledají autoři finance  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.