Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Na rychlostce před Turnovem srazilo auto šelmu, pravděpodobně vlka

Během středečního dne byla v blízkosti silnice I/35 před Turnovem nalezena mrtvá psovitá šelma, pravděpodobně vlk. Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) zvíře převezli k podrobnému zkoumání expertům z České zemědělské univerzity v Praze.

„Pitva určí přesnou příčinu smrti – tou je pravděpodobně srážka s vozidlem na frekventované silnici – a odebrané vzorky podrobíme genetické analýze, aby se zjistilo, zda se skutečně jedná o vlka a z jaké populace zvíře pochází,“ vysvětluje Aleš Vorel z České zemědělské univerzity, Fakulty životního prostředí, který se věnuje výzkumu vlků.

Odkud se vlk k Turnovu dostal tak zatím není jasné. Vlci migrují na velké vzdálenosti a dokáží uběhnout až několik desítek kilometrů za noc – ať už při pohybu po svém teritoriu nebo při hledání nového. Právě frekventovaná silnice ale pro tyto šelmy představuje velkou bariéru.

„Doprava je jedním z podstatných faktorů, které limitují pohyb velkých savců naší krajinou. Vlk sražený u Turnova není prvním případem. Jenom v loňském roce byli sraženi dva vlci, v roce 2018 zase na dálnici D10 poblíž Mladé Boleslavi. Na silnicích ale nehynou jen vlci, ale i řada dalších druhů zvířat,“ konstatuje František Pelc, ředitel AOPK.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto AOPK

Štítky vlk, Turnov, AOPK, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, silnice, Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta životního prostředí České zemědělské univerzity, František Pelc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na rychlostce před Turnovem srazilo auto šelmu, pravděpodobně vlka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.