Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nárazový vítr zastavil dnes ráno kabinovou lanovku na Ještěd

Silný vítr zastavil dnes ráno kabinovou lanovku na Ještěd. Na vrcholu přesahoval v nárazech 70 kilometrů v hodině, přípustných je maximálně 58 km/h. Jsou to boční nárazy, rozhoupávají kabinu, byl problém nahoře zajet bezpečně do stanice, řekl jeden z pracovníků lanovky. Kabiny absolvovaly jen první ranní jízdu a tím zatím provoz skončil. Kdy se lanovka znovu rozjede, záleží na vývoji počasí.

Kabinová lanovka na Ještěd je oblíbenou turistickou atrakcí, v provozu je přes 85 let. V minulosti stávala kvůli větru zhruba dvakrát až třikrát za rok. V posledních letech ale větrných dnů přibývá. Loni stála 15krát, letos už podruhé. Kabiny loni na vrchol přepravily zhruba 230.000 lidí, o 65.000 méně než v roce 2018. Hlavním důvodem poklesu byla ale tříměsíční odstávka.

Dvoukabinová lanovka na Ještěd patří mezi nejstarší klasické lanové dráhy, postavila ji v letech 1932 až 1933 na náklady Československých státních drah chrudimská firma František Wiesner. Trať je dlouhá 1188 metrů. Dolní stanice je v nadmořské výšce 600 metrů, ta horní pod vrcholem Ještědu o 400 metrů výš. I na horní stanici ale bylo dnes ráno mlhavo a slunce sotva prosvítalo skrz oblačnost.

Autoři | Foto jested.cz

Štítky počasí, železnice, lanovky, vítr, Liberec, Ještěd, kabinová lanovka, lanová dráha, František Wiesner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nárazový vítr zastavil dnes ráno kabinovou lanovku na Ještěd  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.