Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Z jabloneckých lázní má být centrum Křišťálového údolí. Teď se ale kvůli špatné statice nesmí dovnitř

Krásná historická budova v centru. Obvykle důležitý bod, ke kterému upírá vedení města pozornost. V Jablonci ale bývalé lázně jen dekády chátrají. Červenou dostal i nápad otevřít prostor návštěvníkům letošní Jizerské 50 v rámci doprovodného programu. Znemožnila to statika budovy. Teď politická garnitura řeší návrh vybudovat z lázní centrum Crystal Valley – Křišťálového údolí.

„Chtěli bychom z lázní vytvořit jakési multimediální návštěvnické centrum. Součástí budou živé ukázky sklářské práce,“ uvedl David Pastva, manažer projektu Crystal Valley. Návštěvníci by tak mohli nahlédnout pod ruce nejlepším sklářům z okolí. „Aktuálně to není moc možné. Většina skláren to kapacitně neumožňuje,“ dodal Pastva. 

Podle něho by se v prostorách historických lázní střídali řemeslníci určité dny v týdnu, případně by vystupovali na různých eventech. Přihlížející by zároveň mohli výrobky zakoupit přímo na místě. 

Záležet bude na vůli města

„Je potřeba, abychom byli připraveni na dotační možnosti. Podle nich bychom rádi podali žádost kolem roku 2022. Pokud věci půjdou dobře, návštěvnické centrum bychom mohli otevřít v roce 2025,“ doplnil Pastva. 

  • 1908 – 1909 vznik lázní na počest císaře Františka Josefa
  • 1960 Okresní stavební podnik necitelně mění podobu prostoru
  • 2003 lázně zejí prázdnotou
  • 2015 spolek ArtproProstor získává lázně do pronájmu, pořádá kulturní akce
  • 2017 statistický posudek zakazuje vstup do budovy
  • 2017 ArtproProstor tu končí, město mu neprodloužilo smlouvu
  • 2018 otázka lázní se dostává do koaliční smlouvy vedení JNN             
  • 2019 koncert tu pořádá Lenka Dusilová, Ready Kirken natáčejí videoklip  
  • 2020 město opět zakazuje vstup do objektu lázní 

Celý projekt ale stojí na samém začátku. Jeho úspěch se bude odvíjet od aktivity vedení Jablonce nad Nisou.  „Není vůbec jasné, zda je budova pro podobné účely vhodné nebo ne, kolik financí spolkne její provoz. Jestli padne rozhodnutí, teprve pak se budou hledat možnosti financování konkrétního projektu,“ uvedla Jana Fričová, tisková mluvčí Jablonce nad Nisou

Neúspěšné aktivistické tažení

Historicky se k lázním nejvíce hlásil spolek ArtproProstor. Ten zde pořádal různé kulturní akce, díky kterým hojně přitahoval pozornost médií i známých umělců. Z lázní by jeho zástupci měli rádi kulturní prostor napříč uměleckými směry. Cílem by byl vznik „živé komunity“.

„Několikrát se sešla pracovní skupina, která vypracovala první konkrétní návrh na využití lázní. Tento dokument jsme na konci roku dodali na radnici. Současné vedení města se k tomuto návrhu zatím nevyjádřilo, situace kolem lázní je pro nás nejasná,“ uvedla Anna Strnadová na facebookové stránce spolku ArtproProstor. 

Jestli se podaří dotáhnout projekt Křišťálového údolí do konce, nebo z lázní bude multižánrový umělecký prostor, ukáže až čas. Jasné je už ale nyní, že lázně potřebují řešení co nejrychleji.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky lázně, Jablonec, křišťálové údolí, údolí, radnice, Jablonec nad Nisou, Jizerská padesátka, František Josef I., Lenka Dusilová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z jabloneckých lázní má být centrum Křišťálového údolí. Teď se ale kvůli špatné statice nesmí dovnitř  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.