Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Ruprechtická dominanta je minulostí. Kdysi vyhlášenou Tugemannovu výšinu srovnaly se zemí bagry

V roce 1898 byla postavena jako hotel s výletní restaurací. Vila dostala jméno po mecenáši a také místě, kde byla postavena – Tugemannova výšina, která vyrostla na kopci nad Botanickou zahradou. Od padesátých let tu bylo učiliště pro nedoslýchavé, po revoluci budova chátrala. Nyní se její příběh dopsal, budovu srovnaly se zemí bagry, na místě pravděpodobně vyrostou nové domy.

Po svém postavení musela být oblíbeným místem pro vycházky Liberečáků. I dnes je odtud nádherný výhled, i když už trochu zastíněný vzrostlými stromy. Restaurace brzy dostala nové verandy pro venkovní posezení. Vše ale překazila válka. Až v roce 1954 byl objekt přestavěn pro potřeby učiliště pro nedoslýchavé a budova tak sloužila pro výuku.

Po revoluci se ale nad Tugemannovou výšinou začalo smrákat, výuka se přestěhovala, objevil se nový majitel. A opět to vypadalo, že se vilu podaří zachránit. Společnost A1. Operativ přišla s projektem na luxusní VIP bydlení. To se psal rok 2008 a cedule na plotě hlásila, že v roce 2010 bude otevřeno. Jenže to nedopadlo, dům byl znovu opuštěný, až koncem roku přišel definitivní konec, do budovy se zakously bagry. Během ledna probíhá odstraňování sutin.

Podívejte se, jak budova vypadala v roce 2014

Co s pozemky bude? Pravděpodobně tu vyrostou nové rodinné domy. Už v minulosti byla rozsáhlá zahrada částečně rozparcelována a stojí tu nové vilky. Dalším teď Tugemannova výšina ustoupila.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Tugemannova výšina, ruprechtice, stavba, bagr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ruprechtická dominanta je minulostí. Kdysi vyhlášenou Tugemannovu výšinu srovnaly se zemí bagry  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.