Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Zámecký hotel Sychrov se proměnil v domov pro skoro stovku seniorů

V domov pro seniory se proměnil někdejší Zámecký hotel Sychrov. K dispozici je v něm 93 lůžek, z toho 82 je pro lidi s Alzheimerovou chorobou nebo demencí starší 55 let. První klienty domov přivítal na začátku ledna, dnes jich má deset a pět desítek žádostí o umístění. Většinou jde o klienty z Libereckého kraje, řekl při otevření domova jeho ředitel Jiří Dušek. Areál vybudovala skupina SYNER Group (dříve S group), která ho loni v létě prodala společnosti DS Sychrov.

Čtyřhvězdičkový zámecký hotel Sychrov s 86 lůžky se otevřel v dubnu 2007. Moderní areál vyrostl na místě bývalé jízdárny Rohanů v sousedství zámku Sychrov. Stavba, která architektonicky se zámkem ladí, přišla tehdy na více než 152 milionů korun, z toho 64 miliony korun přispěl evropský program na podporu služeb cestovního ruchu. Hotel se 30 pokoji a třemi apartmá provozoval řetězec EuroAgentur Hotels & Travel. Od podzimu 2018 byl ale zavřený. Dnes je v něm BeneVita Domov Sychrov. „Ještě nemáme konečná čísla, ale přestavba stála zhruba 40 milionů korun," řekl Dušek.

„Hotel se musel změnit víc, než jsem čekal, hlavně z pohledu bezpečnosti. Jsou tu bezpečnostní čidla, museli jsme vyměnit výtah, je mnohem větší, aby se tam vešlo lůžko. Museli jsme vyměnit všechny podlahy, což nám bylo líto, protože tu byly krásné koberce, ale našim potřebám nevyhovovaly," doplnil ředitel domova. Přestože byl hotel jen 12 let starý, rekonstrukcí musely projít i koupelny v pokojích, aby vyhovovaly potřebám klientů se sníženou pohyblivostí. Celkově domov přišel zhruba na 110 milionů, v přepočtu 1,15 milionu na lůžko, což je srovnatelné s novou výstavbou.

O hotel měl původně zájem i Liberecký kraj, i on ho chtěl proměnit v domov pro seniory, protože kapacity v kraji poptávce nestačí. Z dohody ale sešlo, kraj na základě posudku mohl nabídnout jen 40 až 45 milionů korun, což nestačilo. Vznik podobných projektů ale kraj vítá, v současnosti je podle statistik v kraji zhruba 1700 lůžek. „Aktuálně nám v kraji chybí 400 lůžek pro seniory a lidi s demencí, klientů přitom s každým rokem přibývá," řekl náměstek libereckého hejtmana Přemysl Sobotka (ODS).

Soukromé domovy v kraji

Sychrovský domov není prvním soukromým projektem v Libereckém kraji. Loni otevřela v Liberci nový domov společnost SeneCura, která nabízí 148 míst, z toho 30 pro klienty s demencí. V říjnu v České Lípě otevřeli Alzheimercentrum pro 132 klientů, které z bývalé ubytovny vybudovala společnost TTP invest. Liberecký kraj plánuje výstavbu domova pro seniory ve Vratislavicích nad Nisou. Počítá také s přístavbou Domova důchodců ve Velkých Hamrech nebo s přestavbou léčebny dlouhodobě nemocných v Jablonném v Podještědí.

Autoři | Foto DS Sychrov

Štítky Sychrov, senioři, hotel, domov pro seniory, domov, Liberecký kraj, SYNER Group a.s., EuroAgentur Hotels & Travel a.s., Přemysl Sobotka, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámecký hotel Sychrov se proměnil v domov pro skoro stovku seniorů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.