Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

VIDEO: Než se začne něco dít, mohou být lázně pět let zavřené, říká Anna Strnadová ze spolku ArtproProstor

Sedmadvacetiletá rodačka z Jablonce nad Nisou se už od roku 2015 zasazuje za život místních lázní. Založila spolek ArtproProstor, který z nich chce mít moderní kulturní prostor po vzoru evropských měst. Kultura, cowork i místo setkávání Jablonečanů. Taková je idea, kterou zatím neúspěšně prosazuje. Svůj boj ale nevzdává a stále mu věnuje prakticky veškerý volný čas. Připravená je i jednat se zástupci Křišťálového údolí, kteří by z lázní měli výhledově udělat své centrum.

Kdy jste se o lázně začala zajímat?
Bylo to v roce 2015, kdy jsem společně se dvěma kamarádkami z tanečního souboru hledali zajímavý prostor pro netradiční a site specific projekty. Když jsem tam přišla, zjistila jsem, co máme v Jablonci za krásný objekt. Začala jsem se pídit po tom, co dělat, abychom se tam dostali a udělali tam jeden projekt. Po domluvě s městem jsme objekt dostali do půlročního nájmu a začali tam dělat akce. Uklidili jsme tam, postavili elevaci a během toho půl roku uspořádali dvacítku akcí od desing marketu, přes divadlo až po koncerty.

Rada města zhruba před čtrnácti dny na základě všech technických posudků za poslední čtyři roky rozhodla, že vstup do budovy je nebezpečný a že je tam zákaz vstupu a není možné tam pořádat žádné akce.

Podívejte se na rozhovor s Annou Strnadovou


Co s lázněmi dál?
Chtěli bychom s městem navázat komunikaci ohledně toho, jaká opatření se musí udělat, aby se v lázních mohly pořádat alespoň dočasné akce, jaké jsme tam dělali. Jinak se bojím, že se lázně na pět, možná i deset let zase uzavřou.

Jaká je vaše představa o využití objektu?
Na naší vizi jsme minulý rok pracovali v rámci pracovních skupin i ve spolupráci s městem. Prostor jsme rozdělili na dvě části – na kulturní prostor, kde by se mělo odehrávat živé umění – divadla, koncerty, site specific projekty, a pak část kreativního centra s ateliéry, coworkingem nebo sdílenými dílnami.

Byl by o takový prostor zájem?
V řešení, které jsme navrhli, bylo několik fází. Nejprve by začal fungovat kulturní prostor a zjistilo by se, jestli tu po tom je poptávka. Začali by se na to nabalovat další lidé a v těch dalších krocích by přišla rekonstrukce dalších částí. I z toho důvodu, že jsme přesvědčeni, že je potřeba nejprve zjistit, jaká poptávka po takovém prostoru ve městě je, než že se investují miliony za nějakým účelem a až poté se bude zjišťovat, jestli to bude použitelné.

Současné vedení chce z lázní vybudovat centrum Crystal valley, budete s nimi jednat o možné spolupráci?
Samozřejmě bychom rádi s vedením jednali a zjistili, jakou mají konkrétní představu a rádi bychom jim představili naše vize. Zároveň se ale bojím, že než se v rámci tohoto projektu s lázněmi začne něco dít, může to trvat pět let. A pokud budou lázně pět let zamčené, zchátrají ještě víc, než jsou teď. I tak bychom tam chtěli udělat alespoň dvě akce ročně, aby se vidělo, že tu je tak krásná budova, do které se vyplatí investovat. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kristýna Berková, ArtproProstor

Štítky Anna Strnadová, lázně, lázně jablonec, rozhovor, Jablonec nad Nisou, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Než se začne něco dít, mohou být lázně pět let zavřené, říká Anna Strnadová ze spolku ArtproProstor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.