Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Udělat v dnešní době zabijačku není jen tak. Vážou se k ní veterinární pravidla

K období masopustů jistě neodmyslitelně patří i různé masné pochoutky a zabijačky. Jenže udělat zabijačku není v dnešní době s ohledem na zákony vůbec jednoduché.

Zajímavostí možná je, že pořádat zabijačku jako zábavu není v České republice povolené. „Pořádat zabíjačky jako atrakce je podle zákona na ochranu zvířat proti týrání a veterinárního zákona nepřípustné,“ sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Stejně tak nesmí provozovatelé restaurací vystavovat jatečně opracované tělo prasete. „Vystavení poraženého zvířete se totiž chápat jako zpracování masa,“ vysvětlil mluvčí. A stejně tak ani výrobky z takového zvířete není možné uvádět na trh.

Důvodem je možná kontaminace z prostředí. „Po vystavení zvěře není možné maso dále zpracovat a výrobky musí být zlikvidovány v asanačním podniku,“ dodal Vorlíček. I samotné porážení prasat má svá přísná pravidla. Může probíhat jen na schválených jatkách nebo v rámci domácí porážky. 

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky zabijačka, SVS, veterina, Státní veterinární správa, maso, řezník, masopust, Státní veterinární správa České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Udělat v dnešní době zabijačku není jen tak. Vážou se k ní veterinární pravidla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.