Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Letní kino? Ne, chátrající amfiteátr chce zoo využít k ukázkám sokolníků

Tygr ussurijský, medvěd, vlk či zubr evropský. Příklady obyvatel, kteří se nejspíš přistěhují do rozšířené ZOO. Téměř deset hektarů, které přibydou ke stávajícímu areálu, dá příležitost vzniku Údolí ohrožené divočiny, jak jej vedení zahrady nazvalo. Své místo najde v prostoru za Sovovou ulicí, kde se nachází i bývalý lesní amfiteátr. Oba sektory propojí most.

Údolí je prakticky celé zarostlé a ZOO z toho hodlá vytěžit. Namísto budování nákladných pavilonů, tu chce zbudovat prostorné přírodní expozice pro chladnomilné druhy zvířat. K novým nájemníkům se ale pravděpodobně přistěhuje i řada stávajících druhů. Mezi nimi tygři nebo velbloudi. ZOO tak podstatně navýší kapacitu stávajícího objektu. 

Z amfiteátru prostor pro sokolníky

„Nový areál bude navazovat i na současný Dětský koutek, který se stane součástí nové zoologické zahrady. Provoz Dětského koutku ale zároveň zůstane stejný jako doposud a zájemci ho spolu s programem v amfiteátru budou moci navštívit i samostatně bez nutnosti návštěvy zoologické zahrady,“ sdělila Barbara Tesařová, tisková mluvčí ZOO Liberec. 

Amfiteátr v Lidových sadech

Úterý, 11. února 2020, 11:29

Amfiteátr v Lidových sadech
Amfiteátr v Lidových sadech

Bývalý amfiteátr by mohl sloužit k ukázkám sokolníků. Letové dovednosti tu předvedou draví ptáci. Veřejnost ale naláká také na další kulturně vzdělávací programy. 

Uboze vypadající místo tak konečně najde dlouho hledaný účel. V Liberci se o něm dosud marně diskutovalo už dlouho, zástupci Změny tu chtěli vybudovat letní kino. V roce 2018 byl dokonce předmětem místního referenda. Nepřišel ale dostatek voličů, a tak byl výsledek neplatný. 

Vzdejte se některých zvířat, nebo rozšiřte zahradu! diktuje zákon

Vedení ZOO se pro rozšíření rozhodlo díky připravované novele zákona o chovu volně žijících zvířat v lidské péči. Ta mu v podstatě dává nůž na krk. Buď bude zahrada nadále snižovat počty chovaných druhů a vzdá se například slonů, kteří jsou nároční na prostor, nebo rozšíří své území. 

„Dosud jsme zpřísňování norem na chov ohrožených druhů v lidské péči řešili snižováním počtů zvířat a spojováním výběhů. To ale nemůžeme dělat do nekonečna. V minulých letech jsme z prostorových důvodů už skončili například s chovem nosorožců, orangutanů či gepardů,“ vysvětluje ředitel zoo David Nejedlo.

Kdy bude Údolí ohrožené divočiny přístupné návštěvníkům zatím není jasné.  „Na úpravě nového areálu bychom i z finančních důvodů pracovali postupně. Nejprve bude potřeba celý areál oplotit, zasíťovat a připravit infrastrukturu. První výběhy by mohly vzniknout až v řádu několika let,“ dodal Nejedlo. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky amfiteátr, liberec, zoo, zoo liberec, zoologická zahrada, zahrada, letní kino, Zoologická zahrada Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letní kino? Ne, chátrající amfiteátr chce zoo využít k ukázkám sokolníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.