Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sloni jsou stále vybíjeni kvůli slonovině, upozorňuje také liberecká zoo

Mezinárodní obchod se slonovinou stále kvete. Kvůli tomu je vybíjena populace slonů afrických. Na tuto situaci upozornila benefiční akce Zlonovina, do které se zapojila i liberecká zoologická zahrada.

„Cílem kampaně Zlonovina je upozornit na praktiky nezákonného mezinárodního obchodu se slonovinou, zachycuje jednotlivé mezičlánky černého obchodu od pytláka v africké buši, až po kupce luxusních výrobků na opačném konci světa,“ vysvětluje zanadační fond CCBC Alena Janová.

Podobná kampaň zafungovala v Evropě i v USA před 30 lety, díky níž byl obchod se slonovinou zakázán. Do Zlonoviny se zapojila i liberecká zoo, jejíž ředitel na benefičním večeru pokřtil fotografii zcela novou fotografii Dana Vojtěcha, která doplnila sérii fotografií stejnojmenné kampaně. Fotografii propůjčil svou tvář herec Petr Čtvrtníček.

Savanových slonů zbývá na planetě asi 350 tisíc. Od roku 2007 klesla jejich populace o skoro čtyřicet procent. Pralesních slonů je už přibližně jen 80 tisíc. Slonovina putuje zejména na Dálný východ, kde se její cena v surovém stavu pohybuje okolo 3 tisíce amerických dolarů za kilogram. „Od konce roku 2017 je obchod se slonovinou na pevninské Číně, tehdejším hlavním odbytišti, zakázán. V Hong Kongu je bohužel stále legální. Mezi další tranzitní i cílové státy v Asii patří Thajsko, Vietnam, Filipíny, Malajsie, Singapur a Japonsko,“ dodala Janová.

Dokud bude podle Janové po slonovině poptávka a lidé budou ochotni za ni platit, nebudou sloni nikdy v bezpečí. „Je nutné, aby se i známé osobnosti kulturního, politického či sportovního života, zejména v Číně adalších asijských zemích, zasadily ozměnu vnímání výrobků ze slonoviny. Většina obyvatel Dálného Východu ji stále považuje za ukazatel bohatství a vkusu. Mnozí z nich dokonce ani neví, že pochází ze zabitých slonů, domnívají se, že slonům kly odpadají jako paroží. Možná by změnili názor, kdyby tušili, co se za obchodem se slonovinou skrývá, kolik utrpení stojí slony lidská marnivost a nevzdělanost,“ popisuje.

Výtěžek z akce půjde na podporu činností organizace Save-Elephants, na terénní hlídky v savanách Čadu a pralesích Konga, monitoring slonů, odhalování pytláků a pozorování zvířat s využitím fotopastí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto CCBC, Dan Vojtěch

Štítky zoo liberec, zlonovina, sloni, slonovina, obchod, Janová, USA, Evropa, Petr Čtvrtníček, Čína, Dálný východ, Japonsko, Asie, Vietnam

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sloni jsou stále vybíjeni kvůli slonovině, upozorňuje také liberecká zoo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.