Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Cyklostezka Greenway Jizera propojí Turnov a Svijany

Cyklostezka Greenway bude mít pokračování. Cyklisty zavede až do Svijan. Najít optimální trasu přitom nebylo vůbec snadné.

Turnovu a okolním obcím se podařilo najít trasu z patnáctitisícového města do Svijan, kudy by v budoucnu měla vést část cyklostezky Greenway Jizera. Hledání vhodné trasy komplikovalo to, že pozemky mají různé majitele. Místostarostka Turnova Jana Svobodová novinářům řekla, že vybírali ze tří variant, nakonec zůstala jediná.

„Narazili jsme třeba na jeden pozemek, kdy jsme nebyli schopni protáhnout trasu dál,“ uvedla. Zhruba desetikilometrová část povede z Turnova přes Modřišice, Přepeře, Všeň a Příšovice a končit by měla u zámku ve Svijanech. Trasa je podle Svobodové klikatá. „Ideální trasa by asi vedla jinudy, ale je to možnost, jak se tam (do Svijan) dostaneme,“ řekla místostarostka.

Projekt je nyní ve fázi vytvoření projektové dokumentace pro stavební povolení, náklady se odhadují na 1,2 milionu korun. Obce se na její zpracování pokusí získat krajskou dotaci, usilovat budou až o 800.000 korun. Kdy by výstavba mohla začít a kolik bude stát, vedení Turnova zatím nedokáže ani odhadnout. „Bude to ale na etapy,“ uvedl starosta Tomáš Hocke Podle něj se snaží zrychlit projektování, aby mohli žádat na některé úseky o dotaci ze současného programového období. „Tedy zhruba do roku 2022,“ dodal.

Cyklostezka Greenway Jizera po dokončení povede od pramene Jizery na Smrku v Jizerských horách až po soutok s Labem ve středních Čechách. I když se původně předpokládalo, že by už v roce 2015 mohla být celá trasa hotova, mnoho úseků ještě chybí. Páteřní trasa by měla mít na délku 190 kilometrů.

Turnov má z jedné strany cyklostezku hotovou, z města se dá na kole podél Jizery dojet do Líšného. Vybudování tohoto úseku, který má také kolem deseti kilometrů, stálo 32,6 milionu korun a 90 procent nákladů uhradila evropská dotace. Dokončen byl na konci roku 2013, od té doby ho každoročně využívají nejen cyklisté, ale i pěší, vyznavači in-line bruslení či koloběžek. V loňské letní sezoně kolem sčítače na stezce na Malé Skále prošlo nebo projelo skoro 135.000 lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto www.greenway-jizera.cz

Štítky ČR, správa, rekreace, stavby, cykloturistika, Turnov, Svijany, Jana Svobodová, Modřišice, Přepeře, Tomáš Hocke, Všeň, Příšovice, Jizera, Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklostezka Greenway Jizera propojí Turnov a Svijany  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.