Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Magické datum láka. Na dvaadvacátého února se chystá řada svateb

Ze zajímavých únorových dat s dvojkami je v Libereckém kraji mezi snoubenci asi největší zájem vstoupit do manželství 22. února. Na zámku Sychrov se svatební obřad v kapli, jenž začne ve 14:00, chystá ženich vylepšit tím, že dovnitř vejde pravou nohou ve 14:22 22. 2. 2020.

Na Sychrově jde přitom o jednu z mála svateb, která se v únoru uskuteční na státních hradech a zámcích v kraji. „V zimním období máme všude s výjimkou Sychrova zavřeno. A i na Sychrově je svateb minimum. Je zima," řekla regionální mluvčí Národního památkového ústavu Lucie Bidlasová. Podle ní zatím nezaznamenali zvýšený zájem o nějaké nezvyklé datum spojené s tímto rokem. „Stejně jako každý rok je poptávka po datu 7. 7.," dodala. Za rok se nejvíce svateb na státních památkách koná na Sychrově, loni jich tam bylo 59. Na zámku Lemberk mělo obřad 25 párů a v zákupském zámku dalších 14.

Nejvíce svateb v Jablonci

V sobotu 22. února bude v kraji nejvíce svateb v obřadní síni radnice v Jablonci nad Nisou, chystá se tam sedm párů. „Jsou to malé svatby. V sobotu 29. 2. 2020 máme zatím objednány pouze tři svatby, opět všechny jen v obřadní síni," uvedla mluvčí radnice Jana Fričová. V zimě podle ní mají svatby mimo obřadní síň většinou jen lyžaři. „V prosinci loňského roku byla svatba na Nové Louce a snoubenci přijeli a byli na lyžích, běžkách," dodala. Loni bylo v Jablonci 216 obřadů.

V krajském Liberci je ze zajímavých únorových dat zvýšený zájem o sobotu 22. února. Uskuteční se šest svateb, pět v obřadní síni a jedna v galerii. „Po zkušenostech z předchozích let se domnívám, že je to proto, že tento termín vychází na sobotu," řekla mluvčí radnice Jana Kodymová. Z jiných zajímavých termínů je letos zájem v Liberci o 6. 6. 2020 a 20. 6. 2020. "Nabízené termíny na oba tyto dny byly rozebrány během dvou dnů od spuštění on-line rezervačního systému. Zvýšený zájem jsme zaznamenali i o soboty 8. 8. 2020 a 10. 10. 2020," řekla mluvčí.

Vrchol Ještědu

Loni se konalo v Liberci 324 svateb, někteří snoubenci si pro ně vybrali i vrchol Ještědu. „Z tohoto místa máme perličku z léta loňského roku, kdy foukal tak silný vítr, že vůbec nebylo možné umístit prstýnky na tácek, a projev, který měl pan oddávající připraven, slyšel jenom ženich s nevěstou," uvedla Kodymová.

Tuto sobotu budou čtyři obřady i v Novém Boru. „Obvykle máme jednu dvě," uvedla mluvčí radnice Radmila Pokorná. Nejvíce žádaným letošním termínem je kvůli "dvacítkám" 20. 6. 2020. „Zatím jich máme nahlášeno pět," dodala.

Jiné je to v sousední České Lípě. „Z netradičních (únorových) termínů máme obsazenou jen sobotu 29. února, v rámci tohoto dne budeme zajišťovat tři svatební obřady," uvedla mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. Z jiných nezvyklých termínů je podle ní zájem například o 1. 5. 2020.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky svatby, Liberecký kraj, datum, svatba, Sychrov, zima, obřadní síň, Jablonec nad Nisou, Liberec, Národní památkový ústav, Ještěd, Lemberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Magické datum láka. Na dvaadvacátého února se chystá řada svateb  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.