Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Obce nestíhají dokončovat projekty z programu IPRÚ. Z fondů může přijít až o dvě stě milionů méně

Minimálně o 60 milionů korun bude snížený objem peněz pro Integrovaný plán rozvoje území Liberec - Jablonec nad Nisou (IPRÚ). Původně měl region získat do roku 2023 z evropských fondů až 2,654 miliardy korun. Důvody pro krácení jsou podle primátora Liberce Jaroslava Zámečníka (SLK) zpoždění při přípravě a realizaci projektů a také posilování koruny vůči euru.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) chce částku pro Liberec snížit dokonce o 199 milionů korun. Podle Zámečníka se ale Liberci zřejmě podaří vyjednat s jinými regiony v zemi, aby na něj převedly část peněz, jež nevyužijí. Primátor zmínil Plzeň a Karlovy Vary. „V případě Plzně byla nabídka nevyčerpaných finančních prostředků na sociální bydlení a v případě karlovarského IPRÚ vyjednáváme, ještě to není u konce, o převedení prostředků na dopravu ve výši zhruba 100 milionů korun," uvedl Zámečník.

Aglomerace Liberec - Jablonec zahrnuje území 24 měst a obcí, kde žije téměř 40 procent obyvatel Libereckého kraje. Peníze z IPRÚ by měly směřovat na projekty v dopravě, sociální oblasti nebo školství. Ve zpoždění je více než polovina projektů a zatím se dokončily spíše menší.

„V roce 2019 jsme měli mít podané žádosti o platbu již ve výši 41 procent, bohužel se nám podařilo docílit pouhých 18 procent celkové alokace IPRÚ," řekl Zámečník. V realizaci jsou zatím v rámci IPRÚ projekty za 1,2 miliardy korun.

Důvodem pro krácení je i nepříznivý měnový kurz. Vyčleněné peníze jsou jsou stanoveny v eurech a kvůli posilování koruny je tak skutečný objem peněz nižší, než se předpokládalo. „Ministerstvo (MMR) se rozhodlo tyto kurzové rozdíly pokrývat právě z těch alokací, které nejsou čerpány podle požadavků," dodala mluvčí liberecké radnice Jana Kodymová.

Podle primátora se už s Jabloncem a Libereckým krajem domluvili, že kvůli snížení částky se v tomto programovém období nebude stavět komunitní centrum v Jablonci nad Nisou. Peníze získané z Plzně by měly podle primátora zachránit výstavbu sociálních bytů v lokalitě Na Žižkově zhruba za 60 milionů korun. Dalších 100 milionů korun od Karlových Varů by podle Zámečníka mohlo být použito na výstavbu autobusového terminálu a parkovacího domu. „Uvidíme, jak bude Liberecký kraj rychlý v projekční činnosti," dodal primátor. Podle něj se ale nedá vyloučit, že do budoucna bude MMR rozdělované částky opět krátit. „Když se nebude opět dostatečně čerpat," dodal.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky dotace, Liberec, Jablonec, ipru, projekt, peníze, Jaroslav Zámečník, Jablonec nad Nisou, primátor, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Starostové pro Liberecký kraj, Plzeň, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce nestíhají dokončovat projekty z programu IPRÚ. Z fondů může přijít až o dvě stě milionů méně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.