Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Proměny Šaldova náměstí a jeho okolí

Šaldovo náměstí doznalo během let mnoha změn. Aktuálně je z něj nejvíc dopravní tepna, nově mu v posledních letech dominuje Obchodní dům Plaza. V dalším dílě Drbny historičky se zaměříme na historii této části města.

Tři strany Šaldova náměstí a ulice 5.května kolem roku 1907

Šaldovo náměstí prodělalo několik etap proměny. Na prvních dvou snímcích je pohled k Lidovým sadům. Sloup pouličního osvětlení z roku 1906 patřil k trase směřující na výstaviště, situované v místech dnešního areálu vysoké školy.


Na dalším snímku jsou dva činžovní domy v horní části Sokolské ulice, které vyrostly v devadesátých letech 19. století a stojí dosud. Levý z roku 1896 uzavíral uliční frontu od pošty, protější objekt takovou zástavbu směrem dolu začínal. Obě věžovité nároží opět upomenou na vídeňský vzor.

Další dva snímky ukazují průhled Střeleckou ulicí (ulicí 5.května) směrem k radnici.

Další dva Střelecká ulice ve směru od radnice.


Severní kout Šaldova náměstí v roce 1911 - 1962

Od roku 1935 se plocha náměstí, které neslo až do roku 1945 jméno Jablonecké, stala jednou z nejkomplikovanějších křižovatek.

Zatímco se jižní strana Šaldova náměstí během šedesátých let výrazně změnila, zůstávala severní část téměř beze změny. Přispívaly k tomu i dvě prodejny s více jak čtyřicetiletou tradicí.

Mléčné lahůdky jsou dnes minulostí, zatímco prodejna Káva- čaj existuje doposud v původním interiéru z doby okolo roku 1920.


V roce 1964 přestala tramvaj projíždět Sokolskou ulicí a koleje se napřímily. O dvacet let později pak zahnuly do Palachovy ulice. 

Rozšíření Šaldova náměstí 

Domy zachycené na dalčích snímcích stávaly uprostřed dnešní křižovatky. V průhledu mezi nimi vidíme dům čp. 431 - I, zvaný lidově Papoušek, podle obrovské neonové reklamy zoologické a botanické zahrady s červeným papouškem s mávajícími křídly (instalován 21.8.1964). Na druhém záběru je těsně před odstřelem. Dům klavíru na nároží Jablonecké a Husovy ulice slouží od roku 1975 Malé výstavní síni.​


Nároží mezi ulicemi Jabloneckou a Palachovou, tvořící východní stranu Šaldova náměstí, uzavřela roku 1988 s konečnou platností rozložitá budova Domu rekreace, dnes hotelu Liberec, která je odstrašujícím příkladem tehdejšího plánování. Roku 1978 se rozhodla ústecká Severočeská konstruktiva postavit zde ubytovnu pro své zaměstnance, kteří měli pracovat na stavbě hotelu, plánovaného na Šaldově náměstí v místech dnešní Plazy.

Po roce převzal stavbu projektovanou Jiřím Pavlů z Liberce Průmstav Pardubice. Noviny psaly o rekordním pracovním tempu a přinášely podrobnosti o novátorské technologii zvedání stropů (byla použita i u SVÚT). Když ale ze záměru postavit hotel sešlo (1980), zpomalily se i stavební práce na ubytovně a nakonec ještě ne zcela dokončený objekt převzala Ústřední rada odborů (1983). Po nákladné přestavbě interiérů byl v roce 1988 otevřen na nejrušnější liberecké křižovatce Dům rekreace. Budova se 150 hotelovými lůžky v pokojích s vlastním příslušenstvím, se společenskými prostorami, restaurací, barem, saunou a terasou v posledním podlaží se stala dominantou náměstí.

Uvažovaná dostavba Šaldova náměstí v roce 1994 Galerie Galas a konečná verze. Galerie Plaza 

V roce 1994 bylo v plánu, že mezi budovou Komerční banky a Českou pojišťovnou vyroste ucelená fronta domů, jež uzavře zadní trakty východní strany Benešova náměstí. Měla být využita i nádvorní část, přístupná uličkou pod Komerční bankou a průchodem z Benešova náměstí. Studii zpracoval ateliér UNION ARCH (P.Vaněček) a ARK (P.Janoušek a B.Šonský), stavbu měl začít na podzim 1996 provádět EUROSTAV a dokončit v roce 1998 . V plánu byla v další etapě i protější část ulice v místech bývalých divadelních dílen.

 Galerie Galas byla navržena jako polyfunkční komplex ve 2.etapách. 1. etapa byla rozestavěna a zastavena.

Následně v daném prostoru bylo realizováno obchodní centrum PLAZA. V 1.etapě Galerie Galas bylo navrženo polyfunkční a obchodní centrum. V jednotlivých podlažích bylo navrženo halové parkoviště, supermarket, obchodní jednotky, administrativa, služby, bytové jednotky v nadstandardní kvalitě.

Mezi objekty první a druhé etapy byla navržena pěší ulice s alejí stromů a vodními prvky. Osa ulice vedla od Komerční banky na osu věže zámecké kaple. Zásobování a parking bylo navrženo ze Zámeckého náměstí.

Výstavba Galerie Liberec Plaza byla zahájena v únoru 2007 na místě lidově zvaného „labutího jezera“ přímo v historickém centru Liberce. Společnost Integra stavby zajistila pro investora technologicky náročný výkop 70 000 m3 zeminy, zajištění stavební jámy pro stavbu tří nadzemních a čtyřech podzemních podlaží a drenážemi odvedla vyvěrající podzemních vodu. Výjimečná stavba polyfunkční budovy o ploše 50 000 m2 nabízí 19 500 m2 ploch k pronájmu a 490 pro centrum města potřebných parkovacích míst...takhle nadšeně o budoucí stavbě psala společnost Integra Stavby. Otevření se stále odkládalo pro nedostatek nájemců. Nakonec se 16. března 2009 otevřelo.

Náměstí a jeho okolí se během posledních sto let opravdu velice změnilo. Mnozí vzpomínají na řízení dopravy policistou.

Na řízení policistou z budky. 

Na dětský vláček, který jezdil na náměstí v sedmdesátých letech a následně byl přemístěn do dětského koutku.


Na sochy Olbrama Zoubka v roce 1969 či na oblíbené vodotrysky a jejich okolní zeleň. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Tomáš Janků

Štítky šaldovo náměstí, drbna historička, Liberec, historie, dům, galerie, Komerční banka, hotel, Olbram Zoubek, Jiří Pavel, Generali Česká pojišťovna, Ústřední rada odborů, Integra stavby, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Proměny Šaldova náměstí a jeho okolí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.