Smažené jídlo může být neskutečnou laskominou, jenže jen v případě že při přípravě byl použitý kvalitní olej, který je pravidelně vyměňován. Jak ukázala kontrola, zdaleka ne všechny restaurace mají své fritézy a oleje v pořádku.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zkontrolovala na 82 provozoven, kde se zaměřila na jakost a bezpečnost fritovacích olejů. „Inspektoři posoudili na 98 vzorků fritovacích olejů,“ uvedl mluvčí Pavel Kopřiva.
Výsledky kontroly příliš pozitivní nejsou. Inspektoři odhalili olej nevhodný k lidské spotřebě v každé šesté restauraci nebo rychlém občerstvení. Inspektoři u kontrolovaných olejů posuzovali jak vůni, chuť a barvu, tak přítomnost zuhelnatělých zbytků. Dále byly vzorky posuzovány v laboratoři.
„Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků,“ komentoval Kopřiva. Inspektoři zjistili v deseti procentech i zanedbání pravidelného čistění fritéz.
S provozovateli, u kterých bylo zjištěno porušení předpisů, zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.