Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Přepálený olej není výjimkou. Kontrola ho odhalila v každé šesté restauraci

Smažené jídlo může být neskutečnou laskominou, jenže jen v případě že při přípravě byl použitý kvalitní olej, který je pravidelně vyměňován. Jak ukázala kontrola, zdaleka ne všechny restaurace mají své fritézy a oleje v pořádku.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zkontrolovala na 82 provozoven, kde se zaměřila na jakost a bezpečnost fritovacích olejů. „Inspektoři posoudili na 98 vzorků fritovacích olejů,“ uvedl mluvčí Pavel Kopřiva.

Výsledky kontroly příliš pozitivní nejsou. Inspektoři odhalili olej nevhodný k lidské spotřebě v každé šesté restauraci nebo rychlém občerstvení. Inspektoři u kontrolovaných olejů posuzovali jak vůni, chuť a barvu, tak přítomnost zuhelnatělých zbytků. Dále byly vzorky posuzovány v laboratoři.

Přepálené oleje jsou nezdravé ale mohou mít i karcinogenní účinky

„Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků,“ komentoval Kopřiva. Inspektoři zjistili v deseti procentech i zanedbání pravidelného čistění fritéz.

S provozovateli, u kterých bylo zjištěno porušení předpisů, zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky fritéza, olej, smažení, kontrola, SZPI, restaurace, Státní potravinářská inspekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přepálený olej není výjimkou. Kontrola ho odhalila v každé šesté restauraci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.