Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Bezmála 60 obcí a měst vyvěsí letos tibetskou vlajku

Tibetskou vlajku letos vyvěsí na 57 místech po celém kraji. Nově se objeví také na v Dlouhém Mostě, Šimonovicích nebo Vlastiboři.

Liberecký kraj a 57 měst a obcí a městských částí včetně Liberce, Jablonce nad Nisou, České Lípy, Semil nebo Turnova vyvěsí v úterý vlajku pro Tibet, zjistila dnes ČTK. Stejně jako každý rok se připojí k mezinárodnímu projektu Vlajka pro Tibet, kterou pořádá občanské sdružení Lungta. Akce se koná 10. března, v den výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu, od něhož letos uplyne už 61 let.

Už podesáté zavlaje tibetská vlajka na sídle Libereckého kraje. Poprvé ji kraj vyvěsil v roce 2004 za prvního hejtmana Pavla Pavlíka a pak v roce 2005, kdy vlajku vyvěsil druhý hejtman Petr Skokan. Ve třetím volebním období, za vlády ČSSD, Liberecký kraj vlajku nikdy nevyvěsil, k projektu se znovu připojil až s nástupem Starostů pro Liberecký kraj. Poprvé ji vyvěsili v roce 2013 a od té doby už každoročně.

„Jejím vyvěšením podporujeme nejen lid Tibetu, ale i všechny, kterým jsou odpírána jejich práva a bojují za vlastní svobodu. Na tibetské vlajce je tolik barev, že se v ní určitě najde hned několik národů,“ řekl už dříve hejtman Martin Půta. Poprvé se k projDlouektu v kraji připojí obce Bulovka, Dlouhý Most, Horní Police, Polevsko, Šimonovice a Vlastibořice.

Akce Vlajka pro Tibet připomíná 80.000 obětí potlačeného povstání v tibetském správním centru Lhase v roce 1959. Česko se ke světové akci na podporu Tibetu připojilo poprvé v roce 1996, kdy vlajku vyvěsily první čtyři radnice. Podle sdružení Lungta se letos k projektu zatím přihlásilo 830 měst, městských částí a obcí včetně Prahy a také šest krajů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MML

Štítky ČR, Čína, správa, právo, lidská, Tibet, Liberecký, Tibetská vlajka, Liberecký kraj, Dlouhý Most, projekt, Vlajka pro Tibet, Pavel Pavlík, Petr Skokan, ČSSD, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezmála 60 obcí a měst vyvěsí letos tibetskou vlajku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.