Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Veterináři řešili v Libereckém kraji týrání koně, ryb nebo černá jatka

Případ týrání koně, i ryb při předvánočním prodeji, ale také třeba porážku na nelegálních jatkách na Jablonecku řešili v loňském roce pracovníci Krajské veterinární správy v Libereckém kraji. Za prohřešky vyměřili veterináři nebo obce s rozšířenou působností 211 pokut dohromady za 2,163 milionu korun. Některé případy jako týrání ryb, které se při předvánočním prodeji tísnily v příliš malé kádi, nebo odhalená černá jatka však stále nebyly uzavřeny. Novinářům to dnes řekl ředitel krajské veterinární správy Roman Šebesta.

Podle Šebesty loni přibylo podnětů veřejnosti v oblasti životních podmínek zvířat a případného týrání. Celkově jich loni dostali 228, z toho téměř ve třetině případů se při kontrole potvrdilo pochybení. Loni tak například spolek Hlas zvířat upozornil na chov na Českolipsku, kde se skot v kravíně doslova brodil ve vlastních výkalech. Tam se při kontrole ukázalo, že chovatel navíc neměl všechny kusy označené a po stavební stránce nevyhovoval ani objekt v němž byla zvířata ustájena.

Veterináři na Jablonecku odhalili nelegální jatka. Našli na nich 300 kilo masa

Statní veterinární správá dnes informovala o jatkách, která veterinární inspektoři odhalili na Jablonecku.

Na základě podnětu veřejnosti řešili veterináři také případ zanedbaného koně na Jablonecku, který kvůli přerostlým kopytům už prakticky nemohl chodit. Zvíře, kterému lezla žebra, museli nechat kvůli trvalému poškození utratit. „Situace tam byla složitá v tom, že jsme několik dní rozšifrovávali, kdo je za ten stav zodpovědný a s kým řízení zahájit. Někdo jiný byl majitel, ten ho dal do péče někomu jinému a ten dal koně na pozemek, který také patřil někomu jinému,“ řekl Šebesta.

V Libereckém kraji jsou podle Šebesty více než 4000 registrovaných chovatelů. Veterináři loni provedli v chovech 891 kontrol, což je o 103 víc než v roce 2018. Nejčastějším prohřeškem byly nevhodné podmínky chovu, neprovádění povinných zdravotních zkoušek zvířat, nedostatečné vedení záznamů o podávání léčiv a chyby v evidenci chovů a zvířat. Mezi nejzávažnější případy patřil podle Šebesty případ chovatele v Novém Městě pod Smrkem na Liberecku, který uhynulý skot neodvážel k likvidaci do asanačního podniku, ale zahrabával mrtvá zvířata na svém pozemku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SVS ČR

Štítky ČR, chov, správa, SVS, Liberecký, ryby, Liberecký kraj, okres Jablonec nad Nisou, Krajská veterinární správa, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři řešili v Libereckém kraji týrání koně, ryb nebo černá jatka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.