Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření vláda nařídila? Zákaz volného pohybu i zrušení modrých zón

Vláda svým včerejším mimořádným opatřením nařídila všem obyvatelům země karanténní opatření. Jejich kompletní přehled vám nabízí Drbna ve svém přehledu.

  • Vláda zakázala s účinností od půlnoci na dnešek do 24. března 6:00 volný pohyb lidí po celé České republice. Zákaz se nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou či na úřady, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení. Zákaz se netýká ani pobytu v přírodě nebo parcích či cest zpět do místa bydliště, povolání k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví a řidičů hromadné dopravy, zásobování, rozvážkových služeb, dobrovolníků a sociálních pracovníků. Zakázána není účast na pohřbech.
     
  • Vláda rozhodla o aktivaci Ústředního krizového štábu kvůli šíření nového typu koronaviru, v jeho čele bude náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.
     
  • Vláda odložila konání doplňovacích senátních voleb na Teplicku, které byly naplánovány na 27. a 28. března.
     
  • Vláda rozhodla o zavedení vnitřní ochrany hranic s Německem a s Rakouskem s platností do půlnoci 4. dubna. Policistům budou pomáhat vojáci a celníci, vláda k výkonu služby policie povolala 2096 vojáků a 400 celníků.

Vláda v neděli večer vyhlásila kvůli dalšímu šíření nového typu koronaviru karanténu pro celou Českou republiku. Karanténa platí od půlnoci do šesté hodiny ranní 24. března. Vláda svým rozhodnutím zakazuje na celém území republiky volný pohyb...

Vláda v neděli večer vyhlásila kvůli dalšímu šíření nového typu koronaviru karanténu pro celou Českou republiku. Karanténa platí od dnešní půlnoci do šesté hodiny ranní 24. března. Vláda svým rozhodnutím zakazuje na celém území republiky volný pohyb...

  • Veřejné úřady budou muset omezit své služby veřejnosti. Otevřeno budou moct mít jen v pondělí a ve středu maximálně na tři hodiny.
     
  • Zaměstnanci ve zdravotnictví nesmějí do konce nouzového stavu čerpat dovolenou. Vztahuje se to na lékaře i nelékařský personál.
     
  • Vláda uložila studentům pátých a šestých ročníků medicíny a také nelékařským zdravotnickým pracovníkům, tedy zejména sestrám na středních školách, aby posílili hygienické stanice, krajské záchranné služby a 17 nemocnic.
     
  • Uzavření obchodů a zákaz služeb, platný od 14. března do 6:00, se nevztahuje na autoservisy, zahrádkářství, prodej jízdenek, pohřební služby, květinářství, prodej zdravotních prostředků, prodej stavebnin pro řemeslníky a na provozovny umožňující vyzvednutí objednaného zboží a zásilek.
     
  • Vláda zakázala prodej ubytovacích služeb, provoz autoškol, provoz prodejen elektroniky a taxislužeb s výjimkou těch rozvážejících potraviny a těch řízených osobami s oprávněním řidiče taxislužby.
     
  • Ve městech přestávají fungovat parkovací zóny určené jen pro místní obyvatele a podnikatele.
     
  • Vláda výrazně omezila volný prodej nebaleného pečiva. Musí být zajištěn mimo jiné tak, aby se u odběrného místa neshromažďovali lidé.
     
  • Vláda doporučila zaměstnavatelům využívat co nejvíce práci na dálku, podporovat dovolené a placené volno pro zaměstnance. Lidé by podle kabinetu měli přednostně využívat bezhotovostní styk. Obchody nebo pošty by měly vytvořit podmínky pro dodržování odstupu mezi zákazníky alespoň dva metry a zajistit dezinfekci.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PČR

Štítky ČR, zdraví, vláda, koronavirus, Česko, Ústřední krizový štáb, Roman Prymula, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Německo, Krajská hygienická stanice, Rakousko, okres Teplice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření vláda nařídila? Zákaz volného pohybu i zrušení modrých zón  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.