Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Potraviny ani pes vás koronavirem nenakazí, vyvrací nepodložené informace veterinární správa

V souvislosti s aktuální pandemií onemocnění novým koronavirem se objevují nepodložené zprávy o možné šíření viru zvířaty či prostřednictvím potravin. Podle oficiálního vyjádření Světové organizace pro zdraví zvířat neexistuje žádný důkaz o tom, že by to tak skutečně bylo.

V Česku bylo k dnešnímu ránu 383 potvrzených případů nákazy koronavirem, což je o 39 víc než v pondělí večer. První tři lidé se z nemoci zcela vyléčili, naopak jiní tři pacienti nakažení koronavirem jsou ve velmi vážném až kritickém stavu, uvedlo na twitteru ministerstvo zdravotnictví.

„Zvířata sice jsou pravděpodobným původním zdrojem viru, ale v současné době se dle všech známých informací virus šíří pouze z člověka na člověka,“ řekl tiskový mluvčí státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Domácí kočky a psi mohou být v testech na nový typ koronaviru pozitivní, nákazu ale nepřenáší na člověka. Na základě svého výzkumu to uvádějí vědci z čínského Hongkongu.

Podle České televize prokázala únorová analýza u jednoho psa zkoumaného v Hongkongu, že má velice nízké množství viru, který se v něm zřejmě nemnožil a že tedy o případ přenosu ze člověka na zvíře šlo. Toto množství je tak malé, že nestačí k přenosu nákazy na dalšího člověka, uvádí vědci. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, vir, zdravotnictví, nákaza, pes, potraviny, SVS, COVID-19, virus, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Hongkong, Twitter, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potraviny ani pes vás koronavirem nenakazí, vyvrací nepodložené informace veterinární správa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.