Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lidé v karanténě, kteří tráví čas na chatách, by měli informovat krizový štáb

Liberecký kraj vyzval rekreanty, kteří navzdory nařízené karanténě opustili trvalé bydliště a odjeli na své chaty a chalupy, aby se přihlásili na speciální linku krizového štábu 485 226 999 nebo na e-mail: krizovy.stab@kraj-lbc.cz.

Zatím to udělalo 12 rodin, řekl na dotaz ČTK po jednání krizového štábu liberecký hejtman Martin Půta. „Ty informace jsou pro nás důležité proto, že kdyby museli zasahovat třeba hasiči, policie nebo záchranka, tak bychom chtěli vědět kvůli bezpečí záchranářů a dalších zaměstnanců záchranného systému, že budou někde na místě, kde jsou lidé v karanténě, kteří mohou být potenciálním zdrojem nákazy nemocí COVID-19,“ řekl hejtman. Informace je podle něj důvěrná. Krizový štáb ji nebude dál šířit ani předávat, ujistil hejtman, na kterého se v obavě z nákazy obracejí obyvatelé rekreačních oblastí i tamní starostové.

Ministerstvo zdravotnictví dnes důrazně doporučilo lidem dodržovat o nadcházejícím víkendu zákaz volného pohybu a omezit návštěvy chat a chalup. Ministr vnitra Jan Hamáček na tiskové konferenci řekl, že lidé by měli s ohledem na hrozbu šíření nového typu koronaviru zvážit, jestli je nutné na chaty jezdit. Pokud ano, měli by se zdržovat ve své vlastní skupině a nevycházet mezi místní obyvatele.

Podle starosty Rokytnice nad Jizerou Petra Matyáše  je řada lidí na svých chalupách i déle než týden. „Denně mi volají desítky lidí, chalupy tady jsou už od minulého týdne plné. Dělá to problémy v zásobování potravin. Lidé jsou z toho nervózní, bojí se nákazy. Řada z těch rekreantů navíc nedodržuje nařízení vlády a chodí ven bez roušky, slyšíme to i od prodavaček z krámu,“ řekl Petr Matyáš.

Policie se ve čtvrtek zaměřila na kontrolu penzionů a dalších ubytovacích zařízení, žádné porušení ale nezjistila. „V objektech se žádní ubytovaní či rekreanti nenacházeli kromě údržbářů, opravářů či obdobných profesí,“ uvedla mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová. Včetně obchodů a restaurací bylo takových kontrol v kraji 380. Policie podle hejtmana přislíbila, že bude prověřovat i lidi, kteří by z rozhodnutí svého praktického lékaře či hygienické stanice měli být v karanténě nebo izolaci. „Ti by měli zůstat na místech, která nahlásili svým lékařům, a neměli by odjíždět nikam jinam,“ dodal liberecký hejtman.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, zdraví, správa, rekreace, koronavirus, Liberecký, karanténa, chata, krizový štáb, Liberecký kraj, Martin Půta, Jan Hamáček, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v karanténě, kteří tráví čas na chatách, by měli informovat krizový štáb  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.