Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zubaři kritizují vládu. První zásilka respirátorů se k nim dostala až dnes v noci

Českým zubařům pomalu dochází trpělivost. Právě oni jsou v době, kdy se celým světem šíří nový koronavirus jednou z nejvíce ohrožených skupin. Případ zubního lékaře z Uničova, který je patrně prvním českým zdravotníkem ve vážném stavu v nemocnici, vnímají stomatologové jako jasný důkaz. Při jejich práci vznikají aerosoly, kterými se vir šíří. Podle stomatologů ministerstvo podceňuje péči o ně a z toho důvodu se hromadně podepisují pod petici, kterou k nedělnímu ránu podepsalo zhruba 1500 lidí.

„Stát, ministerstvo zdravotnictví, se zavázalo zajistit centrální nákup respirátorů a jejich distribuci do stanovených odběrných míst. K dnešnímu dni, 21.3.2020, je jejich distribuce více než kritická a nekompetentní, protože nelékařské profese, které nejsou vystaveny tak obrovské potenciální kontaminaci virem obsaženém v aerosolu, mají osobní ochranné pracovní prostředky vyšší kategorie (respirátory FFP2 a FFP3) než zubní lékaři a jejich personál,“ stojí mimo jiné v petici.

Situace se změnila až během pozdního sobotního večera, kdy do České stomatologické komory dorazilo 50 tisíc respirátorů. „Ráno přes naše organizace a díky naším distribučním firmám CzechDent rozdělí funkcionáři až k Jablunkovu. Kdo pracuje a chce léčit něco dostane, ale je to jen začátek. Udržíme Česko v chodu,“ napsal prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. První respirátory se tak mezi zubaře dostanou během neděle.

Stomatologové si stěžují ještě na další skutečnost. V případě, že se u zubaře vyskytne podezření z nákazy, není zatím automaticky testován. Tento fakt potvrdila stomatoložka z Moravy, která je od počátku tohoto týdne v karanténě, ale nepřála si uvést své jméno. Příznaky nemoci pociťuje od minulého víkendu, do té doby ordinovala.

Na případ upozornila ČTK. Testu se zatím nedočkala, ani odpovědi na otázku, jak se má po uplynutí karantény zachovat, pokud se bude cítit dobře, ale nebude mít za sebou testování. Podobnou zkušenost má i další její kolegyně z jiného kraje. Na test podle dnešních informací České televize marně čekal i zubař z Uničova, který je nyní ve velmi vážném stavu v brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny.

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku překročil tisícovou hranici, k dnešnímu ránu je nakažených 1047. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky zubaři, stomatologie, respirátor, petice, zubní lékař, Uničov, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česká stomatologická komora, Česko, Roman Šmucler, Česká televize, Fakultní nemocnice u sv. Anny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zubaři kritizují vládu. První zásilka respirátorů se k nim dostala až dnes v noci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.