Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Azyl Pes Krásný Les potřebuje nutně rekonstrukci. Je to běh na dlouhou trať, přiznává majitelka

Provoz útulku byl původně snem maminky Kateřiny Vojáčkové, která je současnou majitelkou. Ta v péči o psy bez domova pokračuje. Jenže prostory, ve kterých se útulek nachází, by potřebovaly kompletní rekonstrukci. Projekt za 1,9 milionu je ale pro majitelku zatím nedosažitelný.

Téměř dva miliony korun... Přesně tolik peněz by dle navrženého projektu potřeboval Azyl Pes Krásný Les získat, aby se mohl pustit do kompletní rekonstrukce svého zázemí. Bývalý chlév totiž pomalu ale jistě dosluhuje a začíná se rozpadat. „Celková rekonstrukce není úplně nový nápad. Projekt nám na stole leží už asi dva roky. Bohužel sehnat peníze je běh na dlouhou trať,“ přiznává Kateřina Vojáčková.

Pokud byste rádi Azylu Pes Krásný Les pomohli a přispěli třeba jen drobnou částkou, najdete veškeré potřebné info ZDE.

Azyl Pes v Krásném Lese má samozřejmě svůj účet. Všechny nastřádané peníze ale ani zdaleka stavební práce nepokryjí. „V současné době máme na účtě okolo 300 tisíc. A přestože se snažíme šetřit, jak se dá, každou chvíli je potřeba opravit to či ono,“ říká majitelka útulku. 

Rozpočet rekonstrukce se přitom pohybuje okolo 1,9 milionu korun. Pokud by se podařilo peníze získat, nezvýšila by se sice kapacita útulku, zato by měli psi daleko větší komfort. Každý by totiž získal nejen nový kotec ale i samostatný přístup do vlastního venkovního výběhu. „V současné době máme bezmála 40 míst a tuto kapacitu bohužel už nadále navyšovat nemůžeme. Pečovat o více psů není dlouhodobě v našich silách. Přesto jsme tu už jednou v minulosti měli okolo 55 psů,“ vysvětluje Vojáčková.

Kateřina pokračuje v plnění snu své maminky

Přestože by se mohla zdát taková péče o psy jako zábava, není to snadná práce. Jen krmení a úklid zaberou celé dopoledne.

Podle plánu by po rekonstrukci měl každý pes výběh o výměře 4x2 m a mohl by se pohybovat dle libosti venku nebo si zalézt do tepla kotce. „Měli bychom konečně také pořádnou karanténu, zázemí pro zaměstnance nebo ošetřovnu,“ popisuje majitelka.

Azyl Pes Krásný Les byl založen v 90. letech. Provozovat útulek bylo snem hlavně maminky Kateřiny. Společnými silami se pustily do přestavby tehdejšího chléva. A Kateřina po mamince převzala štafetu. Jenže objekt nejenže nevyhovuje současným potřebám útulku, ale začíná se propadat do sklepa.

Můžete pomoci i vy! Finančně, materiálem nebo přiložením ruky k dílu

Kde ale sehnat dva miliony? Přestože Azyl prodává na akcích různé předměty, v porovnáním s náklady na opravu se jedná o „drobné“. „Samozřejmě jsme i za minimální příspěvek moc rádi. Azyl se snažíme během roku prezentovat na desítkách akcí. Některé předměty mohou lidé zakoupit třeba v libereckém Globusu v prodejně s chovatelskými potřebami,“ popisuje Vojáčková.

Samozřejmě se nabízí otázka dotací. Jenže získat dotaci na kompletní rekonstrukci není vůbec snadné a navíc i tak musí mít útulek celou částku našetřenou. „Projekt musím předfinancovat a teprve ve chvíli, kdy si již budu jistá, že ho v nejbližších měsících dokončíme, můžeme zažádat o dotaci. Ta nám následně může zpětně proplatit určitý podíl nákladů,“ vysvětluje majitelka. 

Azyl Pes můžete potkat hlavně během léta na řadě akcí. Pokud budou okolnosti přát, můžete přímo do Azylu zamířit 16. května v rámci dne otevřených dveří a voříškiády.

Azyl ale vedle finančního příspěvku uvítá i materiální pomoc nebo šikovné ruce. „Moc by nám pomohl například stavební materiál. Jeden pán mi nabídl, že nám při stavbě pomůže se svým bagrem, jiná firma nám pro změnu přislíbila mříže,“ vypráví s úsměvem. Při samotné stavbě bude každá ruka dobrá. Ale v současné chvíli můžete pomoci třeba i se správou stránek. Azylu by moc pomohl šikula, který by zvládal pravidelně aktualizovat stránky a trochu je „rozhýbat“ a nastartovat třeba i plánovaný e-shop.

Každý pejsek má za sebou svůj vlastní příběh a Kateřina by přála milující domov opravdu všem. Když ale měla vybrat jednoho pejska, který by si už opravdu zasloužil svou rodinu, rozhodla pro Sida. V Azylu je od roku 2016. „Je to zhruba osmiletý kíženec. Je to takový aktivní blázen. Potřebuje opravdu aktivní lidi. Na druhou stranu je ale hrozně hodný. Na procházce ho mohou vodit i děti. Jen potřebuje hodně aktivit,“ dodává Vojáčková. 

Sid by také rád našel svůj domov

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Azyl Pes, Krásný Les, Frýdlantsko, Azyl pes Krásný Les, Kateřina Vojáčková, rekonstrukce, pes, projekt, Globus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Azyl Pes Krásný Les potřebuje nutně rekonstrukci. Je to běh na dlouhou trať, přiznává majitelka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.