Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stavební výroba v Libereckém kraji se loni propadla o třináct procent

Stavební výroba v Libereckém kraji se po enormním růstu v roce 2018 loni o téměř 13 procent propadla. Stavební firmy odvedly práci za 2,939 miliardy korun, o rok dříve objem základní stavební výroby vzrostl o téměř 24 procent na 3,385 miliardy korun. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Propad stavební výroby zaznamenali loni statistici také na jihu Čech, v Karlovarském, Ústeckém a Zlínském kraji.

Celkově loni v Česku stavební výroba rostla. Firmy odvedly práci za téměř 177 miliard korun, což představuje v meziročním srovnání nárůst o 7,4 procenta. Nejvíc se stavělo v Praze, kde loni objem stavební výroby vzrostl o více než 15 procent a dosáhl téměř 72,8 miliard korun. Výrazněji vzrostla loni stavební výroba jen v Plzeňském kraji - o více než čtvrtinu na 7,4 miliardy. Pro stavební firmy s více než 50 zaměstnanci pracovalo loni přes 75 tisíc lidí, průměrná mzda vzrostla o 6,2 procenta na 39.486 Kč.

Výstavbu v Libereckém kraji v minulém roce výrazně poznamenal nedostatek stavebních kapacit, kvůli kterému se řada akcí odkládala. Už loni na jaře měla například začít dlouho plánovaná rekonstrukce krajské silnice z Mimoně na Mnichovo Hradiště, soutěž musel kraj ale čtyřikrát opakovat. Práce tak začnou až letos, zakázku za 184 milionů získal Metrostav. Loni měly také začít práce na rekonstrukci hospodářského dvora Zámku v Zákupech. Národnímu památkovému úřadu se ale nepodařilo najít dodavatele a soutěž musel opakovat s vyšším cenovým limitem.

K největším projektům, které se naopak podařilo zahájit, je rozsáhlá bytová výstavba v centru Liberce. V areálu bývalých Montážních závodů v dolním centru Liberce naproti sídlu kraje má do tří let být 300 nových bytů, ale také prostory pro kanceláře, obchody, kavárny a restaurace. „Je to asi největší konverze průmyslové lokality v Liberci," řekl autor projektu, architekt Radim Kousal. Zatímco jiné projekty koronavirová pandemie zastavila, stavba bytů v centru pokračuje.

Řada stavebních firem nyní v obavě z nákazy mezi dělníky zahájení staveb odkládá, přestože počasí je letos na jaře i v podhorském Libereckém kraji příznivé. Zpoždění tak budou mít třeba práce na frekventované křižovatce Rádelský mlýn na hlavním tahu z Liberce na Prahu. Napojení na Jablonec mělo být už od čtvrtka zavřené, Eurovia CS ale práce zastavila. Dělníci firmy se sice 1. dubna na stavby vrátili, silnici na Jablonec ale uzavřou až po Velikonocích.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky stavby, Liberecký kraj, výroba, Český statistický úřad, stavební firma, Česko, Karlovarský kraj, Zlínský kraj, Ústecký kraj, Liberec, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavební výroba v Libereckém kraji se loni propadla o třináct procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.