Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec nejspíš odpustí živnostníkům nájemné v městských domech

Liberec nejspíš odpustí firmám a živnostníkům nájemné za čtvrt roku za komerční prostory v městských objektech. Stejně tak zřejmě nebude letos ani vybírat poplatek za předzahrádky u restaurací. Dohromady jde o částku zhruba dva miliony korun. Zatím jde o návrh schválený vedením města, podle náměstka primátora pro ekonomiku Zbyňka Karbana (ANO) musí rozhodnout zastupitelstvo. „Aspoň takový mám výklad od právníků," řekl. Zastupitelé pátého největšího města v zemi by se měli sejít na konci dubna.

Kvůli přísným karanténním opatřením v souvislosti s novým koronavirem musely ze dne na den zavřít v polovině března restaurace, celá řada obchodů a dalších služeb. Vláda v úterý zveřejnila plán jejich opětovného otevření, rozdělený je do pěti etap od pondělí 20. dubna do pondělí 8. června.

V Liberci by se odpuštění nájemného mělo podle Karbana týkat jen těch, kteří na něm za rok zaplatí radnici minimálně 5000 korun. „Jinak by ta administrativa byla asi skoro nezvládnutelná," uvedl Karban. Očekává, že odpuštěním nájemného přijde město o 1,1 milionu korun a dalších 900 tisíc korun za to, že nezpoplatní zahrádky na celý rok.

K obdobnému kroku se rozhodl v Libereckém kraji i Nový Bor. Radnice úplně odpustí nájemné v městských objektech za celou dobu nouzového stavu podnikatelům, kteří museli zavřít. Ostatním zlevní nájemné o 70 procent. V Jablonci, Turnově či Frýdlantu nabízí radnice odklad plateb.

Liberec odhaduje, že kvůli omezením spojeným s opatřeními proti šíření koronaviru letos získá ze sdílených daní o 115 milionů korun méně oproti schválenému rozpočtu. V něm radnice počítala s částkou 1,605 miliardy, nyní očekává ze sdílených daní 1,49 miliardy. „Vedle toho budou další propady, které třeba souvisí s tím, že je parkovné zdarma," uvedl Karban. Zatím předpokládá, že oproti schválenému rozpočtu budou celkové příjmy města asi o 150 milionů korun nižší. Upozornil, že propad může být ještě horší. Podle Karbana díky přebytku z loňského roku vznikne rezerva 70 milionů korun a dalších 100 milionů lze získat úsporami v rozpočtu. Pokud by to nestačilo, chce radnice jednat s bankou. Jednou z variant může být podle Karbana odklad splátky úvěru, radnice by letos měla zaplatit včetně úroků 220 milionů korun.

Autoři

Štítky reality, služby, koronavirus, Liberec, nájem, radnice, ANO 2011, rozpočet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec nejspíš odpustí živnostníkům nájemné v městských domech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.