Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberecká zoo v pondělí neotevře, nestíhá

Liberecká zoo nezvládne od pondělí otevřít pro návštěvníky své venkovní prostory, jak jí to umožňuje rozhodnutí vlády. Nestihne nabrat sezonní pracovníky a navíc dokončuje rekonstrukci povrchů cest v dolní části zahrady, sdělila mluvčí zoo Barbara Tesařová. Předpokládá, že otevřít bude možné příští středu či čtvrtek.

Vláda původně avizovala, že zoologické zahrady budou moci otevřít až 25. května. Ve čtvrtek ale rozhodla, že návštěvníci do nich mohou chodit skoro o měsíc dříve. „Děkujeme vládě, že to takto urychlila, ale nečekali jsme, že to bude takto brzo,“ uvedla Barbara Tesařová.

Podle ní potřebuje zoo k otevření pár dnů navíc. „Důvody jsou dva. První je, že nestihneme během víkendu nabrat všechny sezonní pracovníky,“ řekla. Druhým je, že v dolní části zahrady se dokončuje oprava takzvaného náměstíčka zhruba za pět milionů korun. V dezolátním stavu tam byly inženýrské sítě v zemi a obnovu potřeboval i povrch cest. „Když bychom teď upravili stavbu tak, aby tam mohli chodit i návštěvníci, tak se to protáhne. Zkusíme urychlit stavbu, aby skončila co nejrychleji,“ dodala.

Ministerstvo zdravotnictví dnes zveřejnilo na webu podrobnější podmínky, za kterých bude moci být zoo v provozu. Návštěvníci si budou moci vstupenky zakoupit jen on-line, aby se zamezilo shlukování lidí na místě, zdůvodnilo ministerstvo. Počet návštěvníků nesmí přesáhnout 150 lidí na hektar. Liberecká má téměř 13 hektarů. Prodej občerstvení bude možný podle ministerstva v automatech, jen ve výjimečných případech přes výdejní okénko. Zavřené budou pavilony. Tesařová předpokládá, že budou mít kratši i provozní dobu, aby vše stihli do dalšího dne uklidit.

O dřívější otevření liberecká zoo s dalšími zahradami v zemi usilovala, výzvu zaslaly zahrady i vládě. Ztrátu do konce dubna odhadovala liberecká zoo na šest milionů korun. Ředitel zoo David Nejedlo ocenil, že v těžké chvíli pomohli dárci. „Velice si vážíme každého materiálního i finančního příspěvku. Mezi dárci se dokonce často vyskytují i senioři, majitelé restaurací a kaváren nebo členové záchranných složek, kteří sami zažívají nelehké období,“ uvedl.

Jenom krmiva pro zvířata věnovali dárci zoo přes půl tuny. Dostala 100 kilogramů rýže, 180 kilogramů luštěnin či deset sklenic medu i více než 1000 vajec. „Tak obrovskou vlnu solidarity a nezištné podpory ze strany veřejnosti jsme vůbec nečekali. Lidé klepali na naše dveře téměř neustále,“ uvedla zooložka Petra Bolechová. Další přispěli finančně.

„Během posledních týdnů mnohonásobně stoupl počet zájemců o podporu chovu vybraných druhů zvířat a drobní dárci již podpořili zahradu částkou cca 300.000 korun,“ uvedla Tesařová. Zároveň se podle ní zvyšuje počet prodaných vstupenek, které ale lidé nevyužijí a nechají propadnout ve prospěch zoo. „Od minulého týdne se jich prodala více než stovka,“ dodala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZOO Liberec

Štítky ČR, koronavirus, příroda, rekreace, Liberec, zahrada, vláda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká zoo v pondělí neotevře, nestíhá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.