Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nad vodou nás drží dobrá nálada i stálí klienti. Kavárna je naše srdcovka, říká majitel

V Liberci je spousta příjemných restaurací a kavárniček. Jedna taková je hned naproti Botanický. Zastavují se zde turisté, maminky s dětmi... Kdokoliv. Teď je ale v ulicích ticho, terásku zakrývá "mlíko" a kávu vám podají jen přes okénko. A jak vidí současnou situaci majitel Honza Šitina?

Kavárna SIX cafe funguje v Liberci asi rok. Patří tak spíš mezi novější podniky a stejně jako ostatní i tuto kavárnu zasáhla nařízení spojená s epidemií COVID-19. Funguje tak alespoň omezeně skrze okénko.

Kavárna je sice mladým podnikem, ale vy v podnikání úplným nováčkem nejste, ne? Jak jste se dostal ke kavárně?
Je to tak. V podnikání se pohybuji asi devět let. Vše začalo před pěti lety, kdy jsem se začal pohybovat v kávě. Jsem spolumajitelem firmy, která distribuuje španělskou kávu do Čech.

Přestože před rokem bylo vše ještě „normální“, nebyl i tak risk pustit se do nového podniku?
Je pravda, že kaváren je spousta. Ale každej se snaží bejt nějak zajímavej, něčím se aspoň trochu odlišovat. My jedeme na low carb dortech, tedy nízkosacharidové dietě.

Takže se snažíte jít cestou zdravého stravování?
No, zdravého... Tahle dieta je založená na malém obsahu sacharidů a hodně tuku. Nepoužíváme ani klasickou mouku.

A jak se vám za ten rok podařilo rozjet?
My tu jsme sice nově, ale tohle místo už je zavedený. Podobný podniky tu byly už před náma.To nám pomohlo. Hodně jsme se namlsali na letní sezóně, která byla velkým úspěchem. 

Co pro vás znamenal příchod koronaviru?
Byl to samozřejmě asi jako pro všechny šok. Z minuty na minutu jsme museli zavřít. Nikdo nevěděl, co bude s náma, se zaměstnancema, s ničím. Ale zareagovali jsme rychle. Jeden den to vláda vydala, my opatření přijali, každej si to vyložil trochu po svým a hned další den jsme v šest ráno připravovali výdejní okénko.

Takže úplně jste zavřít nemuseli?
Velkým zářezem pro nás bylo uzavření škol, zoo a botanický. Takže jsme si udělali asi desetidenní pauzu. Trochu jsme si oddechli, udělali jsme velkej generální úklid a pustili se do oprav terasy. A pár dní jsme měli i volno. Samozřejmě to nebylo úplně jako dovolená, protože člověk pořád řešil, co bude. 

A po těch deseti dnech jste se vrátili k prodeji přes okénko?
Jo. Lidem už trochu otrnulo a přestali se tolik bát, ač vývoj koronaviru měl vzestupnou tendenci.

Jak se koronavirová krize projevila na tržbách?
Samozřejmě zájem výrazně opadl. Hodně nám pomáhají ty low carb dortíky. Ty děláme jako jedni z mála v Liberci. Jen pár podniků s tím trochu koketuje. A za rok jsme si vybudovali klientelu, která se k nám i v těchto dnech vrací a je nám věrná. Nejvíc nás tak drží stálí klienti, hezký počasí a dobrá nálada. A samozřejmě taky zmrzlina. Rozhodli jsme se to risknout a i teď udělat stejnou kompletní nabídku jako v létě. Protože po zimě je to vždycky boom.

Češi jsou národ s rebelským duchem

Jak vnímáte přístup státu k celé situaci?
Samozřejmě je to těžký soudit. Ale já mám obecně dva postoje. Jeden takovej ten lidskej a druhej jako podnikatel. Jako člověk asi vláda zasáhla dobře. My Češi moc neposloucháme a každej zákaz nám připomíná hlubokou minulost. Máme v sobě takovýho toho rebelskýho ducha. V tomhle jsou asi opatření adekvátní. Co mi na tom ale osobně vadilo, bylo, že to nevycházelo z nějakýho krizovýho plánu a od počátku to bylo braný hodně politicky. Odborníci, kteří se takovým věcem celý život věnují, byli přizváni až po několika dnech. Jako podnikatel ale mám někdy pocit, že vláda neví, co dělá.

Obával jste se, že pro vás bude tato situace likvidační?
Na začátku samozřejmě byla panika. Ale kavárna je srdcovka, kterou dělám pro radost vedle hlavního zaměstnání. Musel jsem si utáhnout opratě a pomohla nám i tady paní domácí. Trochu nám ponížila nájem, což byl moc pěknej vstřícnej krok.

Jak myslíte, že to teď bude dál? Bude mít současná situace nějaký dopad na vaše podnikání?
Lidi určitě začnou šetřit. Opadne i turistickej ruch. Ale pořád to vidím optimisticky. Ale dopad to mít určitě bude. Nejen na nás, ale na celej dodavatelskej systém. Ovlivní to naše dodavatele a to zase jejich dodavatele. 

Myslíte, že to zlikviduje část podniků?
To vím naprosto bezpečně. Jen nám jako dodavatelům kávy už natrvalo odpadlo asi deset procent podniků. Ty kompletně skončily. Jde třeba o maličké rodinné nebo právě začínající podniky. 

Co říkáte na různé iniciativy, skrze které mohou lidé podpořit podniky zakoupením voucheru na jídlo a pití?
Tohle vnímám jako pouhé odsunutí aktuálního problému. Podniky nyní sice něco vyinkasují, ale až opět otevřou, tak vlastně na těchto voucherech už nevydělají. Samozřejmě takové akce jsou asi založené na principu jako slevové portály, kdy mnoho lidí na vouchery zapomene a nevyzvednou si ho. Pak je možný to vnímat jako určitou formu sponzoringu.

A jaký je váš názor na podporu podnikatelů ze strany státu?
Upřímně, ať už program Antivirus nebo nějaký ten úvěr ganatovaný Českomoravskáóu záruční a rozvojovou bankou... Na podporu dosáhnou zejména velké společnosti. V prvním kole na podporu dosáhlo pár set firem, které jsou vesměs ekonomicky stabilní. Takové maličké podniky jako my nemají na podporu šanci.

Navíc jsou majitelé podniků, jako je ten náš, nyní zařazeni do rizikové skupiny. Banky stoply jakékoliv půjčování nebo navyšování. Jedinou možností je teď jít si půjčit jako fyzická osoba. Podpora malých podnikatelů je tak z mého pohledu minimální.

Je něco, co byste chtěl na závěr dodat?
Snad jen aby lidé dál chodili do svých oblíbených podniků. Ta podpora je moc důležitá a hodně si jí vážíme.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Six cafe, kavárna, Liberec, koronavirus, káva, COVID-19, podnikání, koronavirová krize, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nad vodou nás drží dobrá nálada i stálí klienti. Kavárna je naše srdcovka, říká majitel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.