Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Podle poslanců by se měla vláda bránit proti Turówu. Ve hře je podání žaloby na Polsko

Nelegální těžba v polském hnědouhelném dole Turów se nezamlouvá nejen Libereckému kraji ale také poslancům. Ti vyzvali vládu ČR, aby se problematikou zabývala.

Poslanci přijali usnesení, dle kterého jsou současnou situací týkající se polského dolu velmi znepokojení. Podle poslanců by tak mělo ministerstvo zahraničních věcí vypracovat právní analýzu pro možnost podání žaloby na Polsko kvůli nelegální těžbě.

Nejen Liberecký kraj se obává dopadů, které by těžba mohla mít na české území. Práce v dole by totiž mohla připravit celou oblast o vodu. „Nelegální těžba začne naším směrem už za dva dny a nejvíce se k nám přiblíží už za tři roky,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Podle hejtmana nebude postup Evropské komise dostatečně rychlý. „Optimisticky lze očekávat postup Evropské komise v řádu 1,5 roku,“ sdělil Půta na Výboru pro evropské záležitosti. „Nikdo neví, co se stane, když nám voda dojde,“ řekl radní Jiří Löffelmann. Jak uvedl radní v tiskové zprávě. Podle Polska je stav vod problémem České republiky.

Voda do dolu odtéká už řadu let. Těžba by mohla situaci ještě více zhoršit. „Co se ale stane, až za rok doložíme, že ta voda rychle dochází, nebo už došla? V tu chvíli nám soudní spory nepomůžou,“ komentoval Löffelmann. Podle advokátů z Frank Bold Advokáti trvá řízení pro porušení smluv před Evropskou komisí asi dva roky. Zároveň je ale údajně možné postup urychlit v případě žaloby členským státem. „V takové případě může trvat jen tři měsíce. Navíc se pak členský stát může s žalobou obrátit přímo na Soudní dvůr,“ informoval Jiří Vozák z Frank Bold Advokáti.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Turów, Liberecký, důl, Polsko, těžba, žaloba, Důl Turów, Česko, Liberecký kraj, Evropská komise, Martin Půta, Jiří Löffelmann, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle poslanců by se měla vláda bránit proti Turówu. Ve hře je podání žaloby na Polsko  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.