Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rozsudek v kauze, kde figuruje hejtman Martin Půta, padne na konci května

Rozsudek v korupční kauze, v níž je obžalován i hejtman Libereckého kraje Martin Půta, zazní u soudu v Liberci 26. května. ČTK to po včerejším líčení potvrdil hejtman i státní zástupce Radim Kadlček. V kauze, jež je podle obžaloby spojená s pokusem neoprávněného čerpání evropských dotací a uplácením, je kromě hejtmana obžalováno dalších 11 lidí a čtyři firmy. Na včerejší jednání kvůli omezením v souvislosti s koronavirem neměla veřejnost přístup.

Před soudem závěrečné řeči přednesli obhájci a obžalovaní včetně Půty, na něž se při předchozích líčeních nedostalo. Půta zopakoval, že se necítí vinen. „Nic nezákonného jsem neudělal. Žádný úplatek jsem nepřijal a ani ho po nikom nepožadoval. Žádného trestného činu jsem se nedopustil,“ uvedl hejtman v závěrečné řeči, již poskytl i médiím. Státní zástupce pro Půtu navrhuje pět let vězení za přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby.

Kauza se týká dvou libereckých projektů obecně prospěšné společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO) za téměř 100 milionů korun, na něž chtěla čerpat evropské dotace přes ROP Severovýchod. Ani na jeden vyplacené nebyly. Soud se případem zabývá od prosince 2018. „Jsem rád, že soud je po letech u konce, a těším se na rozsudek, protože věřím, že soud mě obvinění zprostí,“ řekl Půta. Podle spisu přijal úplatek v souvislosti s opravou libereckého kostela sv. Máří Magdalény. Měl dostat 830.000 korun, vyplaceno mu podle obžaloby bylo 530.000 Kč.

Hejtman měl podle spisu jako předseda Regionální rady ROP Severovýchod zajistit zachování rekonstrukce kostela v programu a změnu financování na průběžné, neboť evropské peníze měly být vyplaceny až po dokončení oprav.

„Při rekonstrukci kostela nedošlo ke zneužití či neoprávněnému vyplacení žádných veřejných prostředků. Ani k němu dojít nemohlo. Jakémukoliv vyplacení peněz, ať už by bylo průběžné, nebo k němu došlo po ukončení projektu, musela předcházet kontrola z naší strany, respektive z pardubické či hradecké komory regionální rady - tzv. 'křížovou kontrolu' jsem sám prosadil po dohodě s ředitelem úřadu (Zdeňkem) Vašákem,“ uvedl Půta v závěrečné řeči. Podle něj nejsou v obžalobě vůči němu žádné důkazy.

Kostel rekonstruovala obžalovaná firma Metrostav za 65 milionů korun, podle spisu bylo výběrové řízení zmanipulované v její prospěch a zakázka předražená o 24 milionů. Část peněz byla podle žaloby určená na úplatky, přičemž pracovníci Metrostavu podle státního zástupce upláceli i libereckého hejtmana. Také pracovníci firmy veškerá obvinění odmítli.

Soud se zabývá podezřením z korupce i u projektu oddychové zóny Perštýn v Liberci za více než 30 milionů. V tom Půta jako obžalovaný nefiguruje.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, EU, soud, správa, korupce, Liberecký, Půta, Martin Půta, státní zástupce, Liberec, úplatek, kostel, Liberecký kraj, Metrostav, Marie Magdalena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozsudek v kauze, kde figuruje hejtman Martin Půta, padne na konci května  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.