Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Chtěli jste v létě na víkend na Kristýnu? Všechny chatky jsou již obsazené

Všechny chatky v rekreačním areálu u zatopeného lomu Kristýna v pohraničním Hrádku nad Nisou na Liberecku jsou na letní prázdniny zamluvené. Už teď začali lidé objednávat týdenní pobyty i na září, což nikdy nebývalo, řekl Radek Petr, předseda představenstva společnosti Kristýna, která se o městský areál stará.

„Na září si lidé objednávali pobyty na víkendy," uvedl Petr. Letošní sezona je pro kemp se 70 chatami a prostorem až pro 500 stanů a karavanů netypická v souvislosti s vládními opatřeními, jež mají zamezit šíření koronaviru. Obvykle bývá kemp v tuto dobu už otevřený, na základě nařízení vlády to ale zřejmě bude letos možné až 25. května. Petr ztrátu odhaduje na dva miliony korun, loni byl obrat městské firmy 13 milionů. Společnost, jež v létě zaměstnává 30 až 40 lidí, od státu zatím žádnou kompenzaci nezískala. „Nás se netýká asi nic. Lidi jsme nechali v práci a sezonu připravujeme, jakoby žádná epidemie nebyla," uvedl Petr.

Starosta Josef Horinka dnes ČTK řekl, že jsou připraveni své firmě pomoci. „Město zatím v klidu vyčkává. Pokud by se sezona ne úplně vydařila, což si nemyslím, tak město může odpustit nájem anebo nalít nějakou finanční injekci do své společnosti," uvedl Horinka. Společnost Kristýna ročně na nájemném odvádí městu 400.000 korun. Podle Petra letos do vylepšení stavu kempu investovala asi milion, dala modernizovat některé chatky a staví wellness v penzionu, který pojme zhruba 40 hostů. Podle Petra to umožní už letos zahájit celoroční provoz penzionu.

Dnes starosta za účasti Markéty Pechové, která jako první česká handicapovaná plavkyně překonala kanál La Manche, jezero po zimní sezoně pomyslně odemkl. V provozu dnes byly i stánky a slunečné počasí přilákalo na Kristýnu stovky lidí. Radnice do vylepšení okolí zatopeného lomu před sezonou investovala skoro pět milionů korun. Peníze podle Horinky město použilo na úpravy pláží, vybudování dvou mol na strmém svahu severní strany a vznikl i bezpečný sjezd do vody pro vozíčkáře. Kristýna je podle starosty oblíbeným cílem pro procházky, je tam i inline stezka a okolo jezera vede cyklostezka. Místní tam podle starosty převažují mimo letní sezonu. „V létě mi vyčítají, že ani nemají šanci se sem dostat, protože je Kristýna absolutně narvaná přespolními a já mám obavu, že letošní léto, kdy se spíše avizují zavřené hranice a nemožnost přeshraničního turistického styku, bude ještě horší," dodal Horinka.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Autokemp Kristýna

Štítky ČR, rekreace, správa, Kristýna, Liberecký, Radek Petr, léto, Liberecký kraj, Hrádek nad Nisou, Josef Horinka, Lamanšský průliv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chtěli jste v létě na víkend na Kristýnu? Všechny chatky jsou již obsazené  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.