Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zachraňme lišky. Hokejbalisté chtějí obnovit hřiště ve Františkově, do sbírky přispívají i osobnosti

Hokejbal sice nepatří mezi nejpreferovanější sporty, přesto má ale řadu příznivců. O tom svědčí i Hokejbalový spolek Liberec, který má slušnou fanouškovskou i hráčskou základnu. Aktuálně ale bojují s nedostatečným zázemím, kterým je hřiště ve Františkově.

Hokejbalisté v současné době trénují na hřišti, které má ale podle předsedy spolku to nejlepší už za sebou. „Asfaltové hřiště už je staré, jsou tu například nevyhovující mantinely. Stačí, aby do nich někdo narazí a prolítne skrz,“ uvedl Jiří Dušek. Ke všemu rozměry hřiště neodpovídají pravidlům. Na turnaje tak musí hokejbalisté jezdit do Bolky.

Dalším problémem je podle předsedy spolku neexistující zázemí. „V současné době máme asi stovku dospělých hráčů a šedesát dětí. Chybí nám ale sprchy, kde bychom se mohli osprchovat, a nějaký prostor pro převlékání,“ konstatoval Dušek. Spolek by se rád pustil do kompletní rekonstrukce, která by se týkala nejen samotného hřiště ale i nejbližšího okolí.

Dalším z problémů je totiž parkování. Předseda k tomu dodává: „Příjezdová cesta je bohužel soukromá a v současné chvíli se zde nedá ani dobře zaparkovat.“ Spolek nejdříve zvažoval, zda by nenašel jiné lepší zázemí, nebo zda by s rekonstrukcí nepomohlo město či kraj.

Nakonec se pustil do shánění finančních prostředků svépomocí. Vznikla veřejná sbírka i transparentní účet. Do projektu s názvem Zachraňme lišky se zapojila i řada sportovních osobností, které věnovaly do aukce část své výstroje. Výtěžek jde právě na zmíněný transparentní účet. Do pomoci na obnovu hřiště se zapojil třeba hokejista Michal Bulíř, který věnoval podepsanou hokejku.

Mezi dalšími podporovateli byl například Radim Šimek, hráč San Jose Sharks a národního týmu, nebo Petr Koukal. Celý projekt je ale teprve na začátku. Bez podpory města toho ale spolek moc nenadělá. Před samotnou rekonstrukcí hřiště je nutná úprava pozemků a celkový projekt bude velmi nákladný.

Do budoucna by se mohl z hřiště ve Františkově stát sportovní areál přístupný veřejnosti, ale za určitých okolností. „Rádi bychom, aby město místo ve finální fázi oplotilo a platil zde řád s otevírací dobou. V současné době je místo volně přístupné a bohužel se zde po večerech schází různé partičky. Často pak před tréninky odklízíme střepy nebo nedopalky a objevují se zde i vulgární nápisy,“ dodal Dušek. Hokejbalisté by také v budoucnu uvítali kamerový systém, který by umožnil dohled nad danou lokalitou.

Město Liberec ale v současné době investice do tohoto projektu neplánuje. „Nemám zprávy o možných investicích do tohoto hřiště,“ uvedla Markéta Žáčková, vedoucí odboru cestovního ruchu, kultury a sportu. Určitou možností by ale mohl být participativní rozpočet. Celý projekt ale zřejmě ještě nějakou dobu potrvá a hokejbalisté si budou muset na nové hřiště počkat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Hokejový spolek Liberec

Štítky hokejbal, zachraňme lišky, sbírka, hokejbalista, Bílí Tygři Liberec, Františkov (Velké Kunětice), projekt, San Jose Sharks, Petr Koukal, Radim Šimek, Michal Bulíř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zachraňme lišky. Hokejbalisté chtějí obnovit hřiště ve Františkově, do sbírky přispívají i osobnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.