Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Boss Babiš. První představení po epidemii opepřené o koronavirovou část

Od mladí po dospělost, od utajovaných podnikatelských čachrů machrů po medializované kauzy. Divadelní hra Boss Babiš, odhalující pozadí nejsledovanější osobnosti české politické scény, byla prvním „pokoronavirovým“ představením. Navíc v novém „rouškovém“ provedení.

S rouškami v hledišti i na jevišti

Divadlo v Jablonci se včera večer v souladu se všemi nařízeními naplnilo a to hned dvakrát. Diváky přilákalo představení Boss Babiš vycházející ze stejnojmenného bestselleru od investigativního novináře Jaroslava Kmenty. „Díky, všem, kteří našli v peněžence drobné a měli odvahu přijít,“ poděkoval divákům Jan Julínek, ředitel divadla RePublica.

A jak se ukázalo, dokázali herci hravě doplnit inscenaci o aktuální dění kolem koronaviru. Jak jinak než s notnou dávkou nadsázky. „Tma jako v roušce“ vtipně reflektuje přístup vlády k onemocnění COVID-19, stejně jako nákup ochranných pomůcek z Číny nebo otevření květinářství. Povinnost zakrytí úst se zatím nevyhýbá ani samotným hercům, neočekávaně ale právě roušky dodaly některým situacím komický podtext.

Hra přibližuje život miliardářského „kmotra“ Andreje Babiše. Příběh sám o sobě není moc k smíchu, ale hercům se podařilo fakta podat humorným způsobem a přitom současně vyložit pozadí organizací, s kterými má český premiér co dočinění, a rozebrat vztahy Babiše s dalšími vlivnými osobami napříč politickým a podnikatelským spektrem.

Hra pro všechny i ty, co politiku moc nesledují

Režisérům díla Janu Joskovi Novákovi a Janu Julínkovi se navíc podařilo podat hru tak, že se v ní neztratí ani ti, kteří běžně svůj zrak k politice příliš neupírají. Téma politických kliček a mafiánského pozadí navíc osvěžují vtípky a hlášky. „To jako že když je bohatej, tak nebude krást? To je jako říct – ten je tlustej, ten nebude žrát!“

Čapí hnízdo, Agrofert, StB, Mafra i Unipetrol… O tom všem v představení uslyšíte. A jak již dříve uveřejnil na adresu divadla autor knihy Boss Babiš Jaroslav Kmenta: „Divadlo RePublika má “gule”. Pravda, že teprve tři roky existující divadelní uskupení si servítky opravdu nebere. Do českého premiéra se opřelo a nenechalo na něm nit suchou.

Herecký výkon ztížen mnohdy neposlušnými rouškami se u Jablonečáků setkal s velkým úspěchem a dokonce i ovacemi vestoje.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Boss Babiš, divadlo, Andrej Babiš, Jablonec, představení, rouška, Jaroslav Kmenta, Čína, Státní bezpečnost, Unipetrol, Agrofert

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Eva Lešáková

Není divu, že potom mají lidé názor na "umělce" jaký mají...zoufalství "podlézavců"....totální úpadek kultury

Středa, 13. května 2020, 16:36Odpovědět

Adam Varmuža

Moc mě mrzí, že jsem toto představení zaregistroval až nyní .. nevíte, kdy bude v okolí Liberce další? :)

Středa, 13. května 2020, 09:05Odpovědět

Dana Kodová

Pěkný HNUS !

Středa, 13. května 2020, 07:56Odpovědět

Boss Babiš. První představení po epidemii opepřené o koronavirovou část  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.