Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Bozkovské i další jeskyně se otvírají. Počet turistů na prohlídce bude omezen

Do zkušebního provozu se od pondělí pustí turisticky oblíbené a hojně navštěvované jeskyně. Vzhledem k aktuální situace budou i prohlídky jeskyní mít svá omezení.

Od pondělí se otevřou také Bozkovské dolomitové jeskyně na Semilsku. „Návštěvníci mohou na prohlídku pouze s ochranou dýchacích cest,“ uvedl Pavel Gejdoš, mluvčí Správy jeskyní ČR. Zároveň bude u vstupu připravená dezinfekce rukou. Zároveň bude omezen i počet lidí na prohlídce tak, aby i v užších prostorech jeskyní mohli udržet dvoumetrové rozestupy. V pondělí se rozběhne zkušební provoz.

Novinka v podobě elektronické vstupenky

Letos si navíc nově budou moci lidé poprvé vyzkoušet nákup elektronické vstupenku. Ty budou k dostání na webu www.caves.cz. „Návštěvníkům tak chceme nabídnout možnost dalšího způsobu nákupu vstupenek, aby už k jeskyni jeli s tím, že mají prohlídku garantovanou,“ řekl ředitel SJ ČR Lubomír Přibyl. Zatím jednotlivé jeskyně vypíší obvykle dva až tři časy prohlídek, na které si budou moci lidé koupit evstupenky.

Vedle toho budou další prohlídky probíhat klasicky s nákupem vstupenky na místě. Pokud lidé využijí nákup elektronické vtupenky, měli by se na prohlídku dopravit s dostatečným časovým předstihem. „Pokud návštěvníci čas nestihnou, evstupenky bez náhrady propadají,“ komentoval Gejdoš.

Čas v době koronaviru využila správa jeskyní k úklidu a údržbě. Nyní už jsou jeskyně opět připraveny na návštěvníky. V loňském roce navštívilo 14 jeskyní v Česku více než 761 tisíc lidí. Bozkovské jeskyně skončily na úctyhodném bronzovém místě s počtem 68 tisíc návštěvníků. Na druhém místě se umístily Koněpruské jeskyně a vítězství připadlo Punkevní jeskyni, kterou navštívilo přes 200 tisíc lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky jeskyně, Bozkov, turistika, vstupenka, Česko, Lubomír Přibyl, okres Semily, Bozkovské dolomitové jeskyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bozkovské i další jeskyně se otvírají. Počet turistů na prohlídce bude omezen  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.