Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Od příštího týdne se otevřou hrady a zámky. Prohlídky budou probíhat v menších skupinách

Sezona pro státní hrady a zámky v Libereckém kraji začne s bezmála dvouměsíčním zpožděním v pondělí, dosud byly přístupné jen Trosky v Českém ráji. Kvůli přetrvávajícím omezením v souvislosti s koronavirem budou ale na prohlídky chodit jen menší skupiny. V tiskové zprávě o tom informovala regionální mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ) Lucie Bidlasová.

Třeba na zámku v Zákupech na Českolipsku to bude maximálně deset, namísto obvyklých 25 turistů ve skupině. „Pokud máme dodržet dvoumetrové rozestupy, tak to takto musí být. V provozu bude zatím první prohlídková trasa a dětský okruh, kde máme novinku. Je to výstava kostýmů některých vánočních pohádek České televize," řekl kastelán zákupského zámku Petr Weiss.

Na dalších hradech a zámcích bude počet lidí ve skupině omezený od šesti do 20. „Tento maximální počet umožníme například na Lemberku," uvedla Bidlasová. Do 12 lidí ve skupině bude moci být na Hrubém Rohozci, Frýdlantě či Grabštejně. Podle regionálního ředitele NPÚ Miloše Kadlece bude na všech hradech a zámcích přístupný minimálně hlavní prohlídkový okruh, omezený ale bude výklad.

„Menšími místnostmi se bude procházet a výklad bude poskytován tam, kde budou možné rozestupy. Návštěvník musí mít zakryté dýchací cesty po celou dobu pobytu v areálu," řekl. Na všech památkách budou k dispozici bezdotykové stojany s dezinfekcí. "Častěji budeme umývat a dezinfikovat toalety a samozřejmě pokladny, také kliky a podobně. Podle zájmu veřejnosti bychom postupně zpřístupňovali i další prohlídkové okruhy," dodal Kadlec.

Na sezonu chystají státní památky několik novinek. Základní prohlídkovou trasu hradu a zámku Frýdlant na Liberecku obohatí každý měsíc vybrané předměty z depozitářů, nyní na návštěvníky čekají dva zrestaurované barokní praporce. „Na zámku Lemberk přibude ke stávajícím prohlídkovým okruhům okruh pod názvem Lemberk ve staletích, který spojí hlavní prohlídkový okruh a okruh Expozice historických stylů, které se vzájemně doplňují," uvedla Bidlasová.

Od 13. června budou v podstřeší Templářského paláce na hradě Bezděz na Českolipsku vystavené archeologické nálezy z tohoto objektu. Archeologické nálezy obohatí i expozici příhraničního hradu Grabštejn na Liberecku. Díky nim se od července o dvě místnosti rozšíří druhý prohlídkový okruh. Na zámku Sychrov v srpnu otevřou nový okruh se zhruba 25 místnostmi, zaměřený bude na hosty knížecí rodiny Rohanů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vyletnik.cz

Štítky památky, koronavirus, Liberecký, zámek, hrad, Národní památkový ústav, Liberecký kraj, Český ráj, Lemberk, okres Česká Lípa, Petr Weiss, Česká televize, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od příštího týdne se otevřou hrady a zámky. Prohlídky budou probíhat v menších skupinách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.