Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Mravenčí zadek i vesmírná loď. Crystal v jabloneckém muzeu se otevře veřejnosti

V Jablonci u Muzea skla a bižuterie vyrostla nová skleněná přístavba Crystal. A návštěvníkům se otevře 20. června.

Po téměř dvou letech se prostředí za budovou jabloneckého muzea zcela proměnilo. Neatraktivní zahradu zaplnila skleněná přístavba, která vzbuzuje mezi místními emoce.

Kontroverzí stavba s oficiálním názvem Crystal si mezi Jablonečáky vysloužila řadu přezdívek, například mravenčí zadek nebo vesmírná loď. Veřejné mínění se ale údajně postupně mění. „Občas jsem během stavby dostal i ceres, co že to tu stavíme. Postupně se ale pohled lidí mění. Hodně pozitivně reagovali na vznik parku kolem Crystalu,“ sdělil Richard Rak za dodavatelskou společnost Energie stavební a báňská s.r.o. Kladno.

Vedení muzea chtělo přístavkem získat nové prostory a také zlepšit atraktivitu muzea. „Proto jsme také do realizace zahrnuli i park, jako novou relaxační zónu. V budoucnu zde chceme také vytvořit galerii pod širým nebem,“ informovala ředitelka muzea Milada Valečková.

Jak uvádí architekt Michal Hlaváček, už jen navrhnout stavbu nebylo vzhledem k okolnostem vůbec snadné. „Prostor pro stavbu byl velmi omezen. Nebylo možné zasahovat do fasád ani balkónů,“ komentoval. Přestože se může zdát netradiční „přilepit“ na secesní budovu zcela novou moderní část, ve světě je podobný postup poměrně běžný. „Podobné stavby jsou běžné po celém světě. Nejen v USA nebo Kanadě, ale i takových zemích jako je Bulharsko nebo Rumunsko,“ uvedl hlavní kurátor muzea Petr Nový.

Poprvé se veřejnost do Crystalu podívá v sobotu 20. června, kdy se trvale otevře 3. podlaží. Zde si budou lidé moci užít prezentaci svítidel, které jsou součástí výstavy Trendy. Design. Produkce. V rámci mezinárodního trienále skla a bižuterie. „Tato část bude rozšířenou součástí vestibulu a neplacené zóny,“ dodala Valečková.

Druhé podlaží zatím zůstane uzavřené. Veřejnosti se představí společně s připravovanou výstavou nové stálé expozice vánočních ozdob Svět zázraků. Právě spodní část Crystalu je zřejmě tou nejzajímavější částí celé stavby. Díky černým sklům a více než 3 000 průhledů totiž připomíná noční oblohu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky MSB, muzeum, sklo, bižuterie, Jablonecko, Jablonec, Michal Hlaváček, Petr Nový, Kladno, USA, Kanada, Bulharsko, Rumunsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mravenčí zadek i vesmírná loď. Crystal v jabloneckém muzeu se otevře veřejnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.