Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Uschlé smrky trápí řadu obcí včetně Chrastavy

Celá řada jehličnatých stromů v Chrastavě ale i dalších obcích zaujme svou netradiční barvou. Místo šťavnaté jarní zelené jsou stromy nažloutlé a opadává z nich jehličí. Důvodů je hned několik.

Zatímco v lesích bojují stromy hlavně s kůrovcem, v městech a obcích na ně číhá i další překážky. „Nejen na náměstí, ale i v dalších lokalitách jsou rezivějící jehličnany,“ uvedl Petr Bezvoda, vedoucí oddělení správy majetku MěÚ Chrastava.

Jak vysvětlil Martin Spáčil, referent územní správy, za nezdravě vypadajícími stromy stojí mnoho faktorů. „Příčinami může být dlouhodobý deficit srážek, mírné zimy i městské prostředí,“ komentoval Spáčil. I prostředí má totiž na vitalitu stromů výrazný vliv. Ve městech nejsou obranné mechanismy stromů natolik silné, aby dokázaly čelit náporu některých škůdců.

Na smrky ztepilé útočí třeba mšice smrková. Ta saje jehlice, které žloutnou a následně opadají. Město napadené stromy monitoruje a pouze v nutné případě je pokácí. „Rozhodně ale jen nekácíme. Navíc pokud už je nutné ke kácení přistoupit, nahradíme stromy novými,“ dodal vedoucí oddělení.

Ohodnoť článek

Foto MP Olomouc

Štítky Chrastava, Liberecko, smrky, stromy, strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uschlé smrky trápí řadu obcí včetně Chrastavy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.