Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Odpočívej v pokojích. Instalace na Šalďáku propojuje relaxační a výstavní zónu

Oživit veřejný prostor v Liberci. To je cíl společného projektu Fakulty umění a architektury (FUA) a Kanceláře architektury města. Na Šaldově náměstí vyrostla dřevěná konstrukce, která je uměleckou a výstavní zónou.

Dřevěné rámy experimentálního objektu ještě během června doplní plachty, které vytvoří dojem pokojíků či labyrintu. „V takto členěných prostorech si zájemci budou moci prohlédnout výstavu studentských semestrálních prací, které řeší inspirativním způsobem různá problematická místa v Liberci,“ řekl Adam Pluhař z liberecké univerzity.

Jde o první podobný sezónní projekt, který by se měl stát tradicí. „Chceme zavést novou tradici, podobnou, jakou má galerie Serpentine v Londýně, kde každý rok postaví jeden světový architekt drobnou stavbu ve formě letního pavilónu. Především jsme ale v Liberci a naší snahou je vylepšení a oživení veřejného prostoru města. Chceme také navázat úzkou spolupráci KAM a FUA. V neposlední řadě pomůžeme studentům, aby realizovali své první drobné stavby svépomocí,“ nastínil Jiří Janďourek, vedoucí odboru Kanceláře architektury města a zároveň pedagog FUA.

Do projektu se zapojilo jedenáct studentů pod vedením architektů Hany Procházkové a Martina Klody. „Projekt obsahoval několik fází. Od samostatných analýz studentů, jejich návrhů a rozpracování původních myšlenek, přes vnitroateliérovou soutěž, která vydala vítězný návrh, až po jeho rozpracování do prováděcího projektu a realizaci. Studenty čekala spousta práce, s níž se běžně ve škole nesetkají. Je tam například zapotřebí hlídat peníze a čas. Tento styl práce je také nutí k týmové spolupráci. Jeden člověk by to totiž nezvládl,“ řekl Martin Kloda.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky Šaldovo náměstí, instalace, odpočívej v pokojích, architektura, projekt, Liberec, umění, Londýn, Hana Procházková, veřejné prostranství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odpočívej v pokojích. Instalace na Šalďáku propojuje relaxační a výstavní zónu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.