Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberec na letošní zimní údržbě ušetřil. Náklady byly skoro poloviční

Náklady za letošní zimní údržbu silnic a chodníků v Liberci byly ve srovnání s minulou zimou skoro poloviční. Včetně daně za ni radnice zaplatila 25 milionů korun, což je o 21,6 milionu méně než před rokem. Kvůli propadu příjmů v souvislosti s koronavirem ale město ušetřené peníze do letní údržby komunikací nedá, řekl náměstek primátora Jiří Šolc.

Náklady za letošní zimu jsou nejnižší minimálně za posledních pět let. „Zima byla mírná, pro nás z hlediska zimní údržby velmi pozitivní a chvílemi jsme museli technickým službám hledat jinou práci. Radost kalí to, že peníze, co jsme ušetřili, jsme museli odevzdat a obětovat na účet koronaviru," uvedl Šolc. Původně město podle něj počítalo s tím, že ušetřené peníze přidá na opravy a letní údržbu komunikací. V souvislosti s koronavirem ale očekává město propad příjmů až o 360 milionů korun a musí hledat úspory.

V Liberci o uplynulé zimě sněžilo 25 dnů, o rok dříve to bylo 32 dnů. Na polovinu, ze 101 na 50, klesl počet dnů, kdy bylo nutné silnice a chodníky pluhovat nebo posypat. Zima byla na sněhové srážky podprůměrná. Od loňského listopadu do začátku letošního dubna v Liberci nasněžilo jen 26 centimetrů a z toho 21 bylo v únoru. Vydatněji sněžilo jen 4. a 5. února, kdy nasněžilo 15 centimetrů. Za loňskou zimu připadlo dohromady 145 centimetrů sněhu. V letošní zimě byla v Liberci podle údajů technických služeb nejvyšší teplota 18,2 stupně Celsia a nejnižší minus 8,7 stupně.

V Liberci městské technické služby v zimě zajišťují údržbu 407 kilometrů vozovek, 166 kilometrů chodníků, 322 přechodů pro chodce a také třeba 345 zastávek městské dopravy. Do zimní údržby se včetně externích firem zapojilo podle potřeby až 139 sypačů, radlic a další techniky a 158 pracovníků. Výrazně se snížila spotřeba posypového materiálu. Zatímco o minulé zimě se použilo 4346 hektolitrů solanky, 3533 tun soli, 3596 tun písku a 379 metrů krychlových ekogritu, o letošní to bylo 1492 hektolitrů solanky, 947 tun soli, 1336 tun písku a 114 metrů krychlových ekogritu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TSML

Štítky správa, silnice, počasí, Liberec, zima, zimní údržba, peníze, COVID-19, Jiří Šolc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec na letošní zimní údržbě ušetřil. Náklady byly skoro poloviční  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.