Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Oblíbené týdny pohybu pro děti v Liberci kvůli koronaviru zrušili

Oblíbený příměstský tábor Týdny pohybu hrou v Liberci poprvé za 25 let nebude. Organizátoři z technické univerzity jej kvůli koronavirové pandemii zrušili. Opatření, která pro podobné akce ministerstvo zdravotnictví nastavilo, nejsou schopni dodržet. Naopak děti, které se těší na letní technické kurzy Dětské univerzity, o ně nepřijdou.

„Při našem programu se střídají skupiny dětí na jednotlivých stanovištích a sportovištích prakticky po celém Liberci. Za takového stavu nelze dodržet opatření nařízená státem," řekl za organizátory Radim Antoš z katedry tělesné výchovy. Rizikovým faktorem by podle něj byly i začátky a konce denních aktivit, protože jsou to často prarodiče, kteří děti přivádějí a vyzvedávají, a ti patří podle ministerstva do rizikové skupiny.

Organizátoři neuvažují ani o tom, že by Týdny pohybu hrou (TPH) pořádali alespoň část prázdnin, kdyby se v jejich průběhu opatření proti šíření covidu-19 ještě rozvolnila. "O chod se stará 50 až 60 lidí, ty nelze povolat ze dne na den, ani z týdne na týden, musíme to plánovat dopředu. Ve větším předstihu je potřeba zamluvit také jízdárnu nebo například stravování v menze," vysvětlil důvody Antoš. Jubilejní 25. ročník se tak podle něj uskuteční až příští léto.

Týdny pohybu organizuje univerzita od roku 1996 pro děti od šesti do 14 let. Každé léto nabízeli organizátoři dětem možnost vyzkoušet si sporty, k nimž se běžně nedostanou. V repertoáru bylo kromě florbalu, fotbalu, stolního tenisu, badmintonu a dalších kolektivních sportů také například lezení, jízda na raftech nebo kánoích, koloběžkách i koních. Na programu měly také keramické, hudební i další umělecké dílny. Každé léto se tábora zúčastnilo kolem 1400 dětí a termíny byly vždy velmi rychle obsazené.

Už deset let nabízí liberecká univerzita také letní kurzy zaměřené na technické obory, o ty ani letos děti nepřijdou. V červenci a srpnu se uskuteční tři týdenní kurzy Programování LEGO robotů pro 5. až 7. třídu. V srpnu pořádá navíc nezisková organizace Czechitas na univerzitě pobytovou Letní školu IT zaměřenou na práci s webem, grafikou nebo virtuální realitou. Kurz je určený pro dívky ze středních škol nejen z Liberce, ubytování je pro jeho účastnice zajištěné na vysokoškolských kolejích.

Autoři | Foto TUL

Štítky rekreace, školy, koronavirus, děti, Liberec, univerzita, COVID-19, léto, Lego

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblíbené týdny pohybu pro děti v Liberci kvůli koronaviru zrušili  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.