Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Rekonstrukce Ještědu za půl miliardy? Zveřejněné vizualizace interiérů se nelíbí libereckým architektům

Poměrně překvapivé a ne úplně pozitivní reakce vzbudila u odborné veřejnosti na sociálních sítích ve středu představená vizualizace celkové rekonstrukce televizního vysílače s hotelem na Ještědu. Šlo hlavně o návrh jednoho z pokojů, který architekturu slavné stavby ze sedmdesátých let minulého století moc nectí.

„Chceme vrátit místu původní podobu a na mnoha místech se vrátíme do 70. let. Pietně přistupujeme i k zrekonstruování interiéru,“ okomentoval při představování projektu Jiří Krejčík z ARN STUDIA, které vizualizaci zpracovalo.

Jenže právě to se například podle architektů ze studia Mjölk nepovedlo. „Konečně to bude v původním stavu, jak když jezdil na vysílač Franc Jozef,“ objevila se na facebooku ironická poznámka k vizualizaci jednoho z pokojů. „Je skvělé, že se připravuje rekonstrukce hotelu. Je skvělé, že jsou dle tiskové spokojení jak památkáři, tak spoluautoři návrhu. Ale "retro" pokoj asi při návštěvě rád vynechám. Možná bych se totiž vzteky samovznítil,“ zaznělo také v postu.

„Tak hodně síly do rekonstrukce, která by mohla Ještědu vdechnout opět ztracenou grácii nejhodnotnější moderní stavby v ČR,“ pokračuje Mjölk. Už v poněkud smířlivějším tónu.

Zaskočení jsou i architekti z Kanceláře architektury města Liberec. „Těší nás aktivita spolku Ještěd 73, který připravuje tak potřebnou rekonstrukci milované věže. Zveřejněné vizualizace studie interiéru, které nectí ducha původní architektury a designu interiéru nás ale značně znervózňují,“ napsali na facebooku.

Návrh rekonstrukce Ještědu za stamiliony. Návrat ke kořenům i odvážná vize do budoucna

Bezbariérový vstup, návrat do sedmdesátek, nová terasa i osekání nevzhledných antén a satelitů. To vše v sobě zahrnuje odvážný architektonický návrh ARN STUDIA na rekonstrukci horského hotelu a vysílače Ještěd. Náklady se ale už podle současných...

„Věříme, že se jedná o první nástřel a držíme palce celému přípravnému týmu, aby se rekonstrukce vydařila a dostála výjimečné architektonické kvality původního návrhu,“ dodává.

Rozporuplné reakce vzbudila vizualizace i přesto, že ARN STUDIO na projektu spolupracovalo s Otakarem Binarem, autorem původního interiéru, nebo profesory Miroslavem Masákem a Jiřím Suchomelem.

Rekonstrukce Ještědu má vyjít na minimálně 500 milionů korun. Žádné datum, kdy by se mělo začít, ale dané není.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ARN STUDIO

Štítky Ještěd, rekonstrukce, vizualizace, studio arn, mjolk, interiér, architektura, architekt, Facebook, Jiří Krejčík, Miroslav Masák, Otakar Binar, hotel, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce Ještědu za půl miliardy? Zveřejněné vizualizace interiérů se nelíbí libereckým architektům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.