Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Obchvat Zákup vysvobodí historické centrum od kamionů, rekonstrukce u Mimoně zase uleví řidičům

PR článek

V Libereckém kraji i letos pokračuje celá řada rekonstrukcí významných silničních tepen. Výraznými a dlouho očekávanými stavbami je například rekonstrukce silnice II/268 z Mimoně na hranici kraje nebo výstavba obchvatu Zákup.

Právě severozápadní obchvat by měl městu Zákupy výrazně pomoci od současné dopravní situace. Stavební práce začaly v březnu, hotovo by mělo být na podzim. Pro město se jedná opravdu o klíčovou komunikaci, která umožní zklidnění a určité odhlučnění centra. „Pro nás obchvat znamená vysvobození historického a pochopitelně hustě obydleného centra města (hlavně) od transitní dopravy. Bavíme se o desítkách či spíše stovkách kamionů denně, které projedou centrem kolem památkově velmi cenného morového sloupu,“ uvedl starosta Zákup Radek Lípa a pokračoval: „Obyvatelům kolem silnice ubude řada starostí včetně trhlin na jejich nemovitostech. Děti, které dojíždějí do školy, se od zastávek bezpečněji dostanou přes náměstí a přechody, návštěvníci zámku nebudou muset přebíhat hodně frekventovanou silnici a městu se „vrátí“ bezpečné náměstí.

Ani samotné stavební práce příliš nekomplikují zdejším obyvatelům život. Výstavba se dotýká pouze několika místních v oblasti Podlesí. Celý projekt je rozdělen do dvou fází právě tak, aby se vždy lidé dostali do svých domovů. Náklady na výstavbu obchvatu jsou vyčísleny na 47 milionů. Až 41 milionů může uhradit dotace, zbytek doplatí kraj jako investor. Dílčími stavbami se do projektu zapojí i město. „Na městu jsou chodníky u nového vjezdu od České Lípy a veřejné osvětlení za celkem 1,2 milionu korun,“ komentoval Lípa.

Po dokončení stavby by měly současné komunikace v centru Zákup projít rekonstrukcí a následně přejít do vlastnictví města. Podobně jako u jiných projektů i zde se mírně projevil koronavirus. „Ano, koronavirus práce zpomalil, jako na každé stavbě. Nejednalo se však o žádné dramatického zpoždění,“ dodal starosta.

Nový povrch nahradí vyjeté koleje na silnici u Mimoně

Letos se také rozběhla dlouho očekávaná rekonstrukce silnice z Mimoně na hranice kraje. Rozsáhlá oprava měla sice začít už v loňském roce, nakonec ale kvůli průtahům v zadávacím řízení se přesunula na letošek. Místní komunikace byla již delší dobu v dezolátním stavu. Rekonstrukce je tak pro mnohé řidiče světlem na konci tunelu.

Rekonstrukce silnice II/268 začíná v Mimoni před železničním přejezdem a končí v obci Dolní Krupá. Stavební práce ovlivní i průjezd. Dopravu řídí semafory a v některých etapách bude nutné přistoupit k úplným uzavírkám.

Oprava tohoto úseku o délce přibližně 12 kilometrů vyjde na 180 milionů korun. Kraj přispěje částkou bezmála 178 milionů, až 156,9 milionu ale může pokrýt evropská dotace. Finančně se do akce zapojí i město Ralsko. „Je dobře, že se na této náročné stavební akci bude podílet i obec, a to částkou 6,3 milionu korun, která umožní vybudování a rekonstrukci chodníků, veřejného osvětlení a vegetace,“ informoval Jan Sviták, náměstek pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Součástí projektu je i vybudování cyklostezky v Kuřívodech. Jedná se o samostatnou akci města Ralsko. Město Ralsko získalo dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury na výstavbu cyklostezky,“ sdělil vedoucí odboru dopravy Jan Čáp.

Mezi dalšími plánovanými investicemi v oblasti dopravu je například rekonstrukce silnice III/2784 z Výpřeže do Horního Hanychova. „Rada kraje bude v první polovině června rozhodovat o výběru zhotovitele. Pokud rada rozhodne o výběru a nikdo nepodá odvolání, dá se očekávat podpis smlouvy v první polovině července. Následně bude záležet na zhotoviteli akce, kdy se mu podaří získat povolení o dopravních omezeních potřebných pro rekonstrukci od Magistrátu města Liberec,“ řekl Čáp.

Oprava by tak mohla být zahájena v první polovině srpna. Letos by také měla začít oprava silnice II/ ze Sklenařic do Vysokého nad Jizerou nebo z České Lípy do Dobranova. Je ale možné, že k dojde k odsunutí některých akcí. „K tomu může dojít, pokud Státní fond dopravní infrastruktury nepošle letos krajům slíbené dotace na rekonstrukce krajských silnic. Kraj počítal, že získá opět cca 160 mil. Kč, jako v minulých letech. V současné době čekáme, zda-li prostředky získáme, či nikoliv, dodal vedoucí odboru dopravy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Liberecký, doprava, silnice, rekonstrukce, Mimoň, Liberecký kraj, Zákupy, Ralsko, Státní fond dopravní infrastruktury, Jan Sviták, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchvat Zákup vysvobodí historické centrum od kamionů, rekonstrukce u Mimoně zase uleví řidičům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.