Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Hrdě dávám na vědomí, že jsem z Křišťálového údolí, říká sklář Jiří Pačinek. Krajský projekt funguje rok

PR článek

Kraj mezi horami na severu Čech byl vždy krajem šikovných sklářů, šperkařů nebo výrobců bižuterie. V posledních desetiletích se ale zdálo, jakoby se na ně trochu zapomínalo. To už rok mění krajský projekt Křišťálové údolí, který oprašuje zašlou slávu sklářství a ukazuje, že tradiční řemeslo nezmizelo, naopak že může být atraktivní pro turisty i investory.

Jedním ze sklářů, kteří se do projektu zapojili, je Jiří Pačinek, majitel sklárny v Kunraticích u Cvikova. „Měl jsem to štěstí, že jsem mohl pracovně cestovat po celém světě a prezentovat nejen své jméno, sklárnu, ale zároveň i Českou republiku,“ vysvětluje pohnutky, proč se do projektu zapojil. 

„Poznal jsem, že kvalitní propagace je základem úspěchu a je neméně tak důležitá jako práce se sklem samotná. Proto jsem ihned po přizvání k novému projektu Libereckého kraje Křišťálové údolí neváhal a stal se jeho součástí,“ dodává.

Projekt nyní všude sám aktivně propaguje. „Na každé své cestě, výstavě, či besedě s milovníky skla hrdě dávám na vědomí, že jsem z Křišťálového Údolí a vnímám, jakou má u nich toto sdělení váhu,“ pokračuje.

Všechny sklářské techniky

Do Křišťálového údolí se stejně jako Jiří Pačinek zapojili jednotliví živnostníci i velké sklářské firmy napříč všemi sklářskými technikami bez ohledu na to, zda jsou, nebo nejsou konkurenty. A tak tu najdeme Preciosu, harrachovskou sklárnu Novosad & syn, ale i Lasvit nebo ponikelského výrobce perličkových ozdob Rautis.

Právě oblast Křišťálového údolí má díky husté sítí sklářů obrovský turistický potenciál. „Chceme turistům Liberecký kraj představit z tohoto pohledu. Každý, kdo zamíří do našeho kraje, by měl mít informace o Křišťálovém údolí a návštěvu nějaké sklárny vnímat jako součást tradiční dovolené nebo výletu,“ vysvětluje manažer projektu David Pastva.

Během prvního roku fungování projektu se právě na Křišťálové údolí povedlo desetitisíce turistů z celého Česka, a to především prvním ročníkem festivalu Víkend Křišťálového údolí. „Nadšení návštěvníci doslova dychtili po tom, aby mohli vidět při práci skláře, brusiče, rytce, malíře, výrobce lustrů, tvůrce vitráží a zástupce dalších sklářských oborů. Byl to krásný zážitek nejen pro ně, ale také pro nás “huťáky”, kteří se rádi pochlubí svým uměním a prostředím," vzpomíná sklář Jiří Pačinek.

Spojení skla a klasicistní architektury. Sklář Jiří Pačinek představí v kostele plastiku Křišťálový chrám

Jedna ze zajímavých událostí letošní Noci kostelů proběhne v pátek v Kunraticích u Cvikova. Sklář a majitel tamní sklárny Jiří Pačinek v kostele Povýšení svatého Kříže představí rozsáhlou expozici Křišťálový chrám. Součástí akce je i bohatý...

Lidé ale mohli navštívit dílny všech sklářů i šperkařů do projektu zapojených. „Pro návštěvníky bylo velice silným zážitkem vidět rozžhavené tekoucí sklo a to, jak z něj vzniká pod rukama sklářů třeba nádherná váza nebo skleněný šperk,“ ocenila Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Pro letošní druhý rok měli organizátoři projektu ještě smělejší plány, do Libereckého kraje chtěli pozvat turisty z celého světa. Vždyť o Křišťálovém údolí se psalo i v New York Times. Nakonec je ale všechno trochu jinak. „Situace ohledně koronaviru nám plány překazila,“ vysvětlila Vinklátová.

Cílit se tak bude opět především na domácí turisty a akcí je připravena celá řada. Už v pátek 12. června během Noci kostelů představí Jiří Pačinek projekt Křišťálový chrám. „Jde o rozsáhlou expozici mé tvorby v klasicistním kostele Povýšení svatého Kříže v Kunraticích u Cvikova,“ říká sklář.

Návštěvníci uvidí více než tři stovky objektů, plastiky, skleněné květiny a lustry. „Expozice propojuje moderní umělecké sklo, historický sakrální prostor, světlo, zpěv, hudbu a také živé sklo na huti,“ dodává Pačinek.

Výhodná vstupenka do všech provozů

A další akce budou rychle následovat. V sobotu v Jablonci v Muzeu skla a bižuterie začíná přehlídka současné české výroby skla Trienále 2020, prázdniny pak začnou otevřením nové Expozice českého sklářství a bižuterie v jablonecké firmě GB Beads.

Pro návštěvníky je letos připravena týdenní vstupenka. Cena je pro jednotlivce 250 korun a pro rodinu s až čtyřmi dětmi 480 korun. Během týdne na tuto vstupenku pak mohou navštívit všechny provozy do projektu zapojené.

„Je to výhodná cena. Každý ze zapojených subjektů dostane jenom velmi malou část z toho, co by běžně požadoval za své pultové vstupné. S tím do toho všichni jdou. Očekávají, že je lidé navštíví a pak si na tom místě nakoupí nějaký suvenýr, šperk, skleničku, cokoliv, co podpoří skláře a šperkaře,“ dodává David Pastva.

Nejbližší akce v Křišťálovém údolí

12. června Noc kostelů: v Kunraticích u Cvikova sklář Jiří Pačinek představí Křišťálový chrám

20. června V Muzeu skla a bižuterie začíná Trienále 2020. Nejvýznamnější přehlídka současné české výroby bude ke zhlédnutí až do 1. listopadu 2020.

1. července V jablonecké firmě GB Beads otevřou novou Expozici českého sklářství a bižuterie. Zprvu obsáhne rozlohu 200 m2 a dále se bude rozrůstat.

4. až 7. července Dílna inspirace s kurzy profesionálních bižuterních technik pro dospělé v Palace Plus v Jablonci nad Nisou

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Křišťálové údolí

Štítky crystal valley, křišťálové údolí, Liberecký kraj, sklo, projekt, údolí, Jiří Pačinek, bižuterie, sklářství, Česko, sklárna, Kunratice u Cvikova, technika, vstupenka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrdě dávám na vědomí, že jsem z Křišťálového údolí, říká sklář Jiří Pačinek. Krajský projekt funguje rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.