Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Liberečtí hasiči se mohou pochlubit online kronikou, která mapuje jejich historii

Největší požáry v Liberci po druhé světové válce a v dalších částech Libereckého kraje po roce 1990 zachycuje nově vytvořená online kronika libereckých hasičů. Obsahuje i autentické vyprávění strůjce úspěšného pokusu o nezvyklém zdolání Ještědu z roku 1989, informovala krajská mluvčí hasičů Lucie Hložková.

Před 31 lety na apríla se osmičlenné družstvo požárníků rozhodlo dobýt vrchol Ještědu netradičním hasičským způsobem. "Za nepřetržitého vedení požárních hadic urazili vzdálenost 13.300 metrů s převýšením 660 metrů z liberecké radnice na Ještěd, a to v čase 3 hodiny 40 minut 23 sekund," uvedla Hložková. Cestou jednotka vypila 15 litrů čaje a snědla kilogram čokolády, přesto dohromady na váze hasiči ztratili 20 kilogramů. Jejich pokus byl zapsán do české verze Guinnessovy knihy rekordů.

Hasičská online kronika vznikla k 75. výročí vzniku českého Požárního sboru v Liberci. Zachycuje významné události spojené s hasiči od 12. června roku 1945 až do současnosti. "Pročíst si lze informace o historii libereckého profesionálního sboru nebo největší a nejsložitější zásahy," řekla Hložková. Za minulého režimu k největším zásahům patřil v únoru 1954 požár státní knihovny. Nacházela se tehdy v ulici U Věže. V místech, kde se dnes nachází areál společnosti DTZ, bývalé Energomontáže. Oheň v roce 1954 zničil většinu ze zpracovaných 250.000 svazků knihovny.

Online kroniku libereckých hasičů najdete na webu www.hasiciliberec.cz.

Mezi nejnáročnější patřil zásah z 31. ledna 1963 na vrcholu Ještědu, kde oheň zachvátil třípodlažní budovu horské chaty, předchůdce dnešního hotelu a vysílače. Hasební zásah byl tehdy komplikován mrazem, venkovní teploty se pohybovaly okolo minus deseti stupňů Celsia a foukal silný vítr. Jediná přístupová silnice byla zavátá sněhem a vše pro hašení se dopravovalo lanovkou. Škoda tehdy dosáhla skoro tří milionů korun československých.

Z velké dálky byl 4. dubna 1984 viditelný požár Kolosea, kdy oheň zničil i hlavní sál. Celková škoda na poničených částech budovy a vnitřním vybavení byla před 36 lety odhadnuta na deset milionů korun československých. Po roce 1990 byl pro liberecké hasiče zřejmě nejkomplikovanější požár chemičky Severochema z 29. května 2017, který provázely četné výbuchy sudů naplněných chemikáliemi. Požár tehdy zasáhl sklad hořlavých kapalin a část výroby. Severochema škodu a ušlý zisk vyčíslila na více než 162 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto hasiciliberec.cz

Štítky ČR, hasiči, zajímavosti, požár, Liberec, Ještěd, druhá světová válka, Liberecký kraj, Severochema, Guinnessova kniha rekordů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečtí hasiči se mohou pochlubit online kronikou, která mapuje jejich historii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.