Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Liberecká knihovna má méně peněz na knihy, o pomoc žádá čtenáře

Liberecká krajská knihovna si kvůli sníženému rozpočtu v souvislosti s koronavirem nebude moci letos dovolit koupit tolik knih jako v minulých letech. Za rok si obvykle pořídí 24 tisíc titulů. V kampani Udělejme si radost proto požádala své čtenáře, aby ji podpořili darováním nově vydaných knih.

„Zakoupením nové, letos vydané knihy, kterou nám v rámci této iniciativy věnujete formou sponzorského příspěvku, podpoříte nejen knihovnu, ale uděláte tak radost i všem ostatním čtenářům, kteří si ji budou moci vypůjčit. A stanete se tak naším čestným dárcem," uvedla ve výzvě čtenářům ředitelka knihovny Blanka Konvalinková.

Ročně největší knihovna v kraji hospodaří se zhruba 50 miliony korun, propad v příjmech očekává kolem deseti procent, tedy zhruba pět milionů korun. „Celková částka na nákup knih je přes tři miliony," řekla Konvalinková. Fond liberecké knihovny včetně patentů, norem a dalších médií čítá kolem 1,5 milionu položek. Podle Konvalinkové se s takovou výzvou na čtenáře obrací poprvé. „Zároveň si myslíme, že by to bylo dobré i z dlouhodobého hlediska, ne jen v době, když schází peníze. Že by se veřejnost mohla podílet na tom, co má ráda. Dívali jsme se do různých evropských knihoven a některé to mají," uvedla ředitelka.

Liberecká knihovna čtenáře, kteří se ji rozhodnou takto podpořit, ve výběru nijak omezovat nebude. A nemusí to být jen kniha, ale i například CD, společenská hra nebo mapa. Podmínku je pouze to, aby šlo o letošní titul. Knihovna má zhruba 18 tisíc registrovaných čtenářů a první ji už podpořili. Zatím získala kolem 15 knih, čtenáři je mohou odevzdávat u informačního pultu ve vstupní hale knihovny. „Do darované knihy nalepíme informaci o tom, že byla věnována čtenářem jako sponzorský dar knihovně," uvedla mluvčí knihovny Kateřina Šidlofová.

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky literatura, koronavirus, knihovny, Liberec, knihovna, kniha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká knihovna má méně peněz na knihy, o pomoc žádá čtenáře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.