Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Horší kvalitu vody mají v Libereckém kraji na pěti koupalištích

Zhoršená kvalita vody je v Libereckém kraji na pěti přírodních koupalištích. Zákaz koupání na začátku sezony neplatí ani pro jedno z nich, vyplývá z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci. Sezonu zahájila zatím jen asi třetina koupališť z kraje, další se k tomu chystala o tomto víkendu, ale předpověď není příznivá. Mělo by pršet.

„Na víkend to vypadá špatně, ale pak by už mělo být jen sluníčko. Těšíme se, pokud to tak skutečně bude," řekl Vladimír Reichert ze společnosti Regata Máchovo jezero. Firma provozuje na Máchově jezeře dvě z pěti pláží a lodní dopravu, vstupné na pláže začala vybírat minulý víkend. „Pěkná byla hlavně sobota, pláže byly více než z poloviny zaplněné," dodal Reichert. Teplota vody v jezeře je pro koupání příjemná, dnes ráno měla skoro 22 stupňů Celsia.

Máchovo jezero patří mezi koupaliště se zhoršenou kvalitou vody, důvodem jsou sinice. Kvůli nim koupání v jezeře nepovažují hygienici za vhodné pro vnímavé jedince, kam patří těhotné ženy, děti či alergici. Kvalita vody v Máchově jezeře je na třetím stupni pětibodové stupnice.

Ještě o stupeň horší hodnocení má přírodní koupaliště v Chrastavě, což značí nevhodné ke koupání. V jeho případě jde o dlouhodobý problém kvůli kolísavé kvalitě přítoku. Koupaliště je napájeno z Vítkovského potoka a na stupni čtyři je na základě špatných výsledků rozborů z předchozích let, které berou hygienici také v potaz.

Mírně zhoršenou kvalitu mají tři přírodní nádrže v kraji. Na stupni dva jsou kvůli snížené průhlednosti rybník Bažantník u kempu v Sedmihorkách v Českém ráji, koupaliště v Zákupech a v Nedamově u Dubé na Českolipsku.

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, Liberecký kraj, mácháč, Máchovo jezero, koupání, Krajská hygienická stanice, pláž, Liberec, přírodní koupaliště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horší kvalitu vody mají v Libereckém kraji na pěti koupalištích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.