Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dnes popřejte svým tatínkům. Den otců se slaví už od roku 1966

Třetí neděle v červnu v mnoha zemích včetně ČR patři všem tatínkům, slavíme totiž Den otců. U nás se zatím více slaví Den matek, který má určitě delší tradici.

Den otců je svátek na počest otců, oslavující otcovství, vztah otce k dítěti a roli otců ve společnosti. V mnoha zemích včetně České republiky se slaví třetí neděli v červnu, v některých státech se ale tradičně váže ke svátku sv. Josefa (19. března) či ještě k různým jiným datům. V severských zemích, například ve Finsku, je Den otců oslavován druhou neděli v listopadu a červnový termín je vyhrazen Mezinárodnímu dni mužů, tedy i těm bezdětným.

V České republice se tento svátek slaví dosud jen ojediněle.

Na začátku šlo spíš o soukromou akci

Počátky prvních oslav bývají spojovány s Američankou Sonora Smart Doddovou, která chtěla ocenit úsilí, s nímž se o ni a další čtyři sourozence staral její ovdovělý tatínek. Úplně první oslava Dne otců se konala v americkém městečku Spokane ve státě Washington 19. června 1910, v den narozenin Sonořina otce.

První oslava Dne otců tak byla spíše soukromá, popularita svátku ale rychle rostla. V roce 1966 se díky prezidentovi Lyndonu Johnsonovi stala třetí červnová neděle oficiálně Dnem otců.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pexels.com

Štítky Den otců, otec, oslava, rodič, Česko, Den matek, svátek, slavnost, Mezinárodní den mužů, Finsko, Lyndon B. Johnson, Washington, D.C., Spokane

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes popřejte svým tatínkům. Den otců se slaví už od roku 1966  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.