Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Z Partyzánské ulice v Liberci zmizely stromy, pokácet je nechalo ministerstvo obrany

Na redakci Liberecké Drbny se obrátil čtenář s dotazem na zeleň v Partyzánské ulici v libereckém Růžodole. Před pár dny totiž naproti gymplu došlo k výraznému kácení, a to i mladých stromků.

Redakce se tak obrátila na město. To ale s kácením nemá nic společného. „Pozemek není ve vlastnictví města, ale Ministerstva obrany, které o kácení žádá nebo žádalo Ministerstvo životního prostředí,“ sdělil Jan Král z libereckého magistrátu.

Jak se ukázalo, stromy nechalo odstranit ministerstvo obrany. „V rámci vojenského areálu na pozemcích v katastrálním území Růžodol I dochází k odstranění dřevin, včetně náletových, které bylo povoleno Ministerstvem životního prostředí ČR z důvodu zprovoznění manipulační plochy pro techniku Armády ČR především pro účely výcviku,“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva obrany Jakub Fajnor.

V Partyzánské byly vykáceny stromy v souvislém zapojeném porostu. Naprostou většinu stromů mohlo ministerstvo srovnat se zemí bez jakéhokoliv povolení. „Pro takový porost není dána zákonná povinnost získat povolení ke kácení (obvod stromu méně než 80 cm ve výšce 130 cm),“ informoval Fajnor. U dvou stromů pak dostalo ministerstvo povolení od ministerstva životního prostředí.

„Ministerstvo obrany si uvědomuje nutnost zachování životního prostředí, a proto, přestože mu to nebylo uloženo, jedná s MŽP o náhradní výsadbě,“ dodal mluvčí s tím, že nové stromy budou vysazeny v místech, kde nebudou překážet výcviku vojsk české armády a nehrozí ani jejich poškození v souvislosti s výcvikem.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky stromy, Liberec, Partyzánská, Růžodol, kácení, strom, Ministerstvo obrany České republiky, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Drbna.cz, Armáda České republiky, Jan Král

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Partyzánské ulice v Liberci zmizely stromy, pokácet je nechalo ministerstvo obrany  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.