Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Emotivní zastupitelstvo rozhodnutí nepřineslo. Převod bytů stále vyřešený není

Zastupitelé Liberce se na mimořádném zastupitelstvu neshodli na podmínkách pro převod podílů města v bytových družstvech, kde má vedení radnice pochyby o platnosti takového ujednání. Po čtyřech hodinách zastupitelé úterní mimořádné zasedání ukončili s tím, že se k tomu vrátí ve čtvrtek, kdy se koná řádné zastupitelstvo.

Problematické jsou sdružené výstavby bytů z let 1997 až 2007, pro něž družstva prostřednictvím města získala dotace ze Státního fondu rozvoje bydlení. Město obdrželo od státu zhruba půl miliardy korun na výstavbu 1200 bytů ve 44 bytových domech, což pokrylo zhruba čtvrtinu až třetinu nákladů na výstavbu. Liberec se v rámci uzavřených smluv zavázal, že 20 let po kolaudaci domů převede svůj podíl bezúplatně na družstva. Podle právní kanceláře, u níž si město zadalo analýzu, ale závazek nemůže město splnit pro absolutní neplatnost těchto smluv, neboť tehdy nebyly zveřejněné na úřední desce. Podle právníků zastupitelé také musí odůvodnit, proč by měli podíl města převést bezplatně či se slevou.

Zastupitelé se shodují jen v tom, že chtějí sporné smlouvy řešit. Na podmínkách se ale nedohodli. Část zastupitelů prosazuje, aby se podíly města v ideálním případě převedly na družstevníky zdarma či za korunu, jak se k tomu zavázali jejich předchůdci. Kvůli riziku zaplacení daně z převodu je ale možné, že po družstevnicích bude město požadovat nějaký poplatek v řádu desetitisíců. Město už dříve uvedlo, že pokud by lidé museli daň zaplatit, v průměru za byt by šlo o částku 200 tisíc korun. Radní města Michal Hron (Starostové pro Liberecký kraj) uvedl, že si dokáže představit, že pro finanční úřad a nulovou daň bude akceptovatelný poplatek za převod jednoho bytu ve výši 10 tisíc korun. Zdůraznil však, že jde jen o jeho názor. „Bytová družstva si budou muset sami zadat stanovisko u daňového poradce, aby si to ověřili," uvedl Hron.

Zástupcům družstev se nelíbí, že smlouvy začalo město zpochybňovat až nyní, kdy má docházet k převodům. „Dnešníma očima posuzujeme metodiku před 25 lety," řekla na dnešním zastupitelstvu Lenka Šlapáková za Bytové družstvo Tyršova. Upozornila, že za 20 let město do družstva nic nevložilo a ani se nijak o jeho chod nestaralo. Družstevníci se cítí být přístupem města podvedeni. „Nejde nás nechat 20 let v tom, že byt byl splacen. Nikdy to nikdo před tím nezpochybnil," řekl předseda představenstva družstvo A+G Stadion Josef Figer.

Autoři | Foto Interma

Štítky byty, Liberec, interma, družstvo, bytové družstvo, stavba, Státní fond rozvoje bydlení, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Emotivní zastupitelstvo rozhodnutí nepřineslo. Převod bytů stále vyřešený není  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.