Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Liberec podíly na bytech u sporných smluv prodá družstevníkům

Liberec své podíly v bytových družstvech u sporných smluv prodá přímo družstevníkům. Jde asi o 1200 bytů stavěných se státní dotací, v nichž žije zhruba 3000 lidí. Kolik budou muset za podíl města zaplatit, zatím není jasné. Zřejmě půjde o nižší desítky tisíc korun za byt. Podmínky pro převod se budou teprve tvořit, hotové by mělo být do začátku září. Ve čtvrtek o tom rozhodli zastupitelé, kteří vybírali ze dvou návrhů.

Neúspěšný byl návrh části koalice a opozice, který nabízel více variant, jak převést podíl města, a to i na družstva. Smyslem jejich návrhu bylo podle opozičního zastupitele Jaromíra Baxy (LOL) hledání nejlevnější varianty pro družstevníky. „Schválenou připouštíme jen jednu cestu," uvedl Baxa.

Problematická je sdružená výstavba bytů z let 1997 až 2007, pro něž družstva prostřednictvím města získala dotace ze Státního fondu rozvoje bydlení. Město obdrželo od státu zhruba půl miliardy korun na výstavbu 1200 bytů ve 44 bytových domech, což pokrylo zhruba čtvrtinu až třetinu nákladů na výstavbu. Liberec se v rámci uzavřených smluv zavázal, že 20 let po kolaudaci domů převede svůj podíl bezúplatně na družstva. Podle právní kanceláře, u níž si město zadalo analýzu, ale závazek nemůže město splnit pro absolutní neplatnost těchto smluv, neboť tehdy nebyly zveřejněné na úřední desce. Podle právníků zastupitelé také musí odůvodnit, proč by měli podíl města převést bezplatně či se slevou.

Vedení radnice tvrdí, že za převod zdarma nebo za korunu by družstevníci navíc museli platit daň. Na byt to podle města vychází v průměru 200 tisíc korun. Placení daně podle vedení města nehrozí, pokud svůj podíl prodá členům družstva s nějakou slevou. „Cena musí být zdůvodněna," uvedl radní města Michal Hron (Starostové pro Liberecký kraj), který bude garantem přípravy podmínek převodu podílu. Za výchozí cenu budou podle něj brát výši dotace na byt, jež byla 320 tisíc nebo 400 tisíc korun. Na polovinu těchto částek se podle Hrona dostanou už jen přihlédnutím ke stáří domů. Stanovením dalších podmínek budou moci podle něj jít ještě výrazně níže. Konkrétní částku sdělit nechtěl, mělo by jít ale o nižší desítky tisíc.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky byty, Liberec, interma, družstvo, Jaromír Baxa, stavba, Státní fond rozvoje bydlení, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec podíly na bytech u sporných smluv prodá družstevníkům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.