Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Turnov chce koupit pilu v centru města za zhruba 35 milionů

Největší nákup pozemků za 20 let chystá patnáctitisícový Turnov. Odkoupit chce areál pily v centru města na Koňském trhu zhruba za 35 milionů korun. Zatím jde o záměr, město si nechá přes léto pozemek ocenit znalcem a osloví banky, za jakých podmínek by jim na jeho získání poskytly úvěr, informovala místostarostka Turnova Petra Houšková (Nezávislý blok). Místostarostka předpokládá, že schvalováním nákupu pily by se mělo zabývat srpnové zastupitelstvo města.

Areál pily čítá přes 9000 metrů čtverečních a podle územního plánu se nachází v plochách bytových smíšených. „Je to území ve městě, které je velice cenné. Je to významná plocha v centru města, která může městu poskytnout zásadní možnosti pro rozvoj," uvedla Houšková. Konkrétní využití podle ní pro areál nemají. V záměru se ale uvádí, že by tam v budoucnu mohly vyrůst tří až čtyřpatrové bytové domy s parkováním či mateřská školka.

Město o areál usiluje i kvůli tomu, že pilu v centru města nechce mít. „To znamená výrobní areál, který by asi úplně neměl být v této lokalitě," uvedla Houšková. Součástí předjednaných podmínek je, že provoz pily by měl skončit za pět let, v září 2025. Město by na nájemném dostávalo 50 tisíc korun měsíčně, tedy celkem tři miliony korun do skončení provozu.

Pokud pilu město koupí, bude to pro něj největší nákup pozemků od roku 2000, kdy získalo za 34 milionů korun areál Maškovy zahrady. Kupní cenu ale tehdy za město zaplatil Bohuslav Jan Horáček. Mecenáš Turnovu a okolí věnoval zhruba půl miliardy korun na projekty, které by jinak zřejmě skončily v šuplíku. Na nákup pily ale město žádného mecenáše nemá, koupi pozemků hodlá zaplatit z úvěru, který chce splatit do pěti let. Oslovilo devět bank, za jakých podmínek by jim ho poskytlo.

Na Koňském trhu má radnice zájem ještě o dvouhektarový pozemek, na kterém mělo podle dřívějších plánů vzniknout obchodní středisko za 190 milionů korun. Plán ale zkrachoval a firma skončila v insolvenci. Město v roce 2017 nabízelo za tento pozemek 18,5 milionu korun, areál ale tehdy získala firma Bluebee ze skupiny Mactra za 34 milionů. Město vede se současným majitel jednání, podle místostarostky se ale k němu nedá zatím říci nic bližšího.

Štítky ČR, správa, reality, Turnov, AUDIO, pila, pozemek, centrum města, Bohuslav Jan Horáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov chce koupit pilu v centru města za zhruba 35 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.