Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Jablonecká nemocnice skončila loni jako jediná v kraji ve ztrátě

V Libereckém kraji skončila loni ze čtyř páteřních nemocnic ve ztrátě pouze jablonecká, byla v minusu přes 11 milionů korun. I v jejím případě je ale výsledek hospodaření lepší než o rok dříve, kdy měla ztrátu skoro 33 milionů korun. Vyplývá to z výročních zpráv nemocnic.

Meziročně lepšího hospodářského výsledku dosáhla městská nemocnice v Jablonci nad Nisou zejména díky růstu výnosů o 50 milionů korun na více než 855 milionů. Byla i v provozním zisku 36,4 milionu korun, do ztráty se dostala až po započtení odpisů. „Nemocnice nemá žádné závazky po splatnosti," uvedl ve výroční zprávě ředitel nemocnice Vít Němeček. Za posledních pět let se do rozvoje nemocnice investovalo 342 milionů korun. Největší byla letos dokončená výstavba pětipodlažního pavilonu intenzivní medicíny za téměř 165 milionů korun, kterou zaplatilo město Jablonec.

Finančně nejlépe si loni z páteřních nemocnic v kraji vedla liberecká, pod níž patří i turnovská a frýdlantská nemocnice. Loni její výnosy stouply o osm procent na 3,966 miliardy korun. Její hospodaření skončilo v zisku 28,2 milionu korun, o rok dříve to bylo 23,9 milionu korun. Největší loňskou investicí Krajské nemocnice Liberec bylo přestavba bývalého plicního pro potřeby psychiatrie. Šlo o první etapu projektu zlepšení péče o lidí s duševními poruchami za 160 milionů korun, jež zahrnuje rekonstrukci dvou budov. Oprava druhé budovy skončí letos.

Skoro o 13 procent na 952 milionů korun stouply loni výnosy krajské nemocnice v České Lípě. Její hospodaření skončilo v pětimilionovém zisku. Od loňska má nemocnice zmodernizované operační sály, oddělení ARO i neurologické JIP, zahájila provoz magnetické rezonance, která před tím ve druhé největší nemocnici v kraji chyběla. Špičkový přístroj přišel včetně stavebních úprav na 60 milionů korun, velkou část zaplatila Evropská unie. „Zásadní akcí roku se každopádně stala rekonstrukce a modernizace gynekologicko-porodnického oddělení," uvedl ve výroční zprávě ředitel nemocnice Pavel Marek.

Společnost MMN, jež provozuje městské nemocnice v Jilemnici a Semilech, byla loni v zisku bezmála půl milionu korun. O rok dříve byla v patnáctimilionové ztrátě. Výnosy MMN stouply skoro od desetinu na zhruba 600 milionů korun. Loni nemocnice investovala asi 50 milionů korun, mezi největší projekty patřila modernizace informačního systému a pořízení přístrojového vybavení pro následnou péči.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Jablonec

Štítky ČR, nemocnice, hospodářství, Liberecký, Liberecký kraj, Nemocnice Jablonec nad Nisou, Vít Němeček, rekonstrukce, Evropská unie, Pavel Marek, Krajská nemocnice Liberec, Masarykova městská nemocnice v Jilemnici, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecká nemocnice skončila loni jako jediná v kraji ve ztrátě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.